Saturday, February 5, 2011

FELDA RESIDENCE HOT SPRINGS, SUNGAI KLAH, PERAK

Ahad, 30 Januari 2011, kul 7.30 a.m kami dh berkumpul kt Shell Batu 2 1/2 sblm bertolak ke "Sungkai"...hai mati2 lah ingt nk ke Sungkai, Perak...agaknya bgtulah nama yg disebut member hubby smpi beliau pn sebut Sungkai jugak. Diorg kata 45minit smpi la...hm xdenya...sejam lbh gak bru smpi kt simpang...ke kanan Sungkai, ke kiri Sungai Klah...terpinga2 sekejap tgk diorg msk ke kiri...silap jalan ke? Hubby ikut je pemandu pelancong a.k.a kwn dia yg ckp nk g Sungkai tu.

Tgk2 pusing msk ke Felda Residence Hot Spring, Sungai Klah. Berhenti utk buat byrn masuk dlu...

Dewasa RM10.00
Kanak2 12 thn ke ats RM8.00
Kanak2 3-11 tahun RM7.00
OKU RM2.00

seb baik Iman x msk kategori kena byr...ngabihkan bogheih ajo...hehehe, so geng kereta kami byr utk 4 org je la, saya, hubby, angah & kakak (dua2 pn anak sedara sy). Then, dh pakai tag tanda kitorg dh byr, naik keta balik, drive ke parking FRHS tersebut.


 Tag Kebenaran masuk

Dh parking, apalagi, kami makan dlu, msg2 kuarkn bekalan yg dibawa, bentang tikar, berkelah2an plak kami kt situ (tmpt parking - msh awal, x byk org dtg pn lg....hehehe). Diorg dh plan, family Yob bwk Nasi, family hubby bwk lauk (sy mskkn Ayam Masak Merah), family Rosli bwk air (x dtg pn...seb baik kami msg2 bwk air mineral), Safar bwk limau mandarin, pinggan, cawan & sudu (since beliau bujang lg...blm ada tukang masak), family En. Wahab bwk rendang ayam (plan sblm ni katanya nk bwk nsi lemak, tp jd rendang ayam plak) oh ya lg beliau bwk bubur durian...aisey, kami bertiga (saya, kakak & angah) x makan bubur durian. 
 Kakak dan Angah...tlg meriahkn suasana


Dh agak2 kenyang, msk la ke dlm FRHS tu...nmpk org2 tgh berseronok. Ada yg main air kt kwsn kanak2, ada yg menggelungsur, ada yg berenang kt kwsn dewasa. Awal2 tu, sy bw Iman main air kt kwsn utk kanak2 sementara Kakak ngan Angah g berenang kt bhgn dewasa. Seronok btl Iman main air, siap buat kwn lg...spt yg kita sedia maklum, Iman ni mmg friendly, jumpa je kanak2 ke baby ke, dia akan tegur...tu yg lg seronok beliau main tu. Lama2 bila dia dh terketar2, bibir dh biru, brula blh bwk naik. Air bhgn dewasa plg dlm adalah 4 1/2'...itu adalah paras leher sy...mak aih, teringt blk zaman2 terjun sungai ms balik mengaji dlu.

Dh main kt sejuk, kami pergi plak rendam kaki kt kolam air panas, wah best giler...Iman takut2 mulanya, punyalah mulutnya pot pet pot pet bila Abi try hulur kaki dia dlm air panas tu, lama juga dia dok sblh sy smbl angkt kaki dia, lama2 dia berani selamkn sedikit demi sedikit kakinya. Angah dgn Kakak bgtau panas btl bila pijak bahagian berpasir dlm kolam tu.

Dh selesai, kami berkumpul lg kt meja tmpt kami letak brg2. Apalagi, dh sejuk2 ni lapar. Hari pn mendung, kadang2 hujan. Kali ni semua makanan licin dikerjakan. Yela, msg2 dh kebiru2an menggigil. Dah makan, saya ngan Angah g berendam kt Kolam air panas plak. Best btl...kali ni smpi leher plak...kakak jaga beg2 kt meja, sementara org lain main kt kolam. X lama sy berendam, kesiankn kakak jg beg sorg2.

Iman yg syok menikmati choki choki sementara menunggu telur masak...

Hubby suh sy belikan telur smpi 15 biji (RM6.00)...RM2.00 utk 5 biji. Dah la bwk Iman (asyik nk berdukung je), kena rebus sendiri...ingtkn penjual tu blh tlg, dia pn busy...seb baik kakak ikut, dia yg tlg rebuskn. Skali kami lupa set masa plak. Agak2 dh ckp 4 minit (agak je), kami angkat je la. Kt situ dia dh siap bg guide, nak separuh masak brp lama kena rebus, nk masak penuh berapa lama plak...haaa, korg rebus je sendiri, jgn lupa set masa mcm kami dh...seb baik btl kami msk 3/4.

15 biji telur rebus kami

Gmbr main air xde plak...x smpt snap (x ingt pn nk ambil) coz Iman teruja nk main air...xpela, at least ada sedikit info utk sape2 yg teringin nk ke sini nti.



6 Orang Membebel Kat Saya Di sini:

puanbee said...

memang teringin huhu nanti sampai insyallah :)

.:: Miu Miu ::. said...

umi, rebus telur macam tu eh? best gle. just letak je dalam air lepas tu telur tu masak ke? memang betul2 masak ke? wahhh.. miu tak penah lagi buat mcm tu.. pegi kolam air panas pun tak penah lagi. hehe.. tp cool la :)

Iman's Umi said...

@puanbee

pegila bee, byr rm10 tp xde had masa, pegi pagi2 balik ptg2, jgn risau sbb nk makan ada kedai, nk solat ada surau.

Iman's Umi said...

@.:: Miu Miu ::.

Ha'a...mcmtu je...masak pn, mcm rebus ats dapur juga...Miu pegila, nti blh try...ye, mmg cool.

SYANI said...

Teringin jugak nak pi sana tapi belum berkesempatan lagi. Best tak kat situ?

Iman's Umi said...

@SYANI

Nti ada ms pegilah, best sgt...klu ada yg tlg jaga anak lg best...hehehe

My Love Story

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mari Mengalunkan Zikir...Tenangnya

Related Posts with Thumbnails