Friday, January 28, 2011

TELENOVELA THANK YOU

Telenovela Thank You, cerita Korea, skrg2nya menjadi pengubat, klu x asyik2 cerita Indonesia je, tema pn lain skit dri telenovela yg biasanya mengetengahkn tema percintaan je...cerita yg sggh menyayat hati...kali ni temanya adalah stigma masyarakat yg begitu prejudis terhadap anak kecil yg mengidap AIDS.
(sedikit sedutan...maaf xde subtittle)

Sekurang2nya cerita mcm ni dpt menyedarkn manusia2 yg memandang serong terhadap pesakit2 AIDS. Sy sendiri pernah bersalam dan memeluk mereka yg disahkan positif HIV. Bg sy, apa yg sudah berlaku, biarkn berlalu, apa yg penting usaha kita memperbaiki dan membentuk masa depan kita...itulah kata2 sy kpd seorang pakcik yg tdk dpt menerima hakikat tersebut.

Sy bgtu kagum dgn semangat Hajah Norlina Alawi yg berjaya menubuhkan Rumah Perlindungan PERNIM utk kanak/kanak @ bayi terbiar, HIV/AIDS. Itulah satu2nya individu yg sy tahu bgtu tabah menjaga, mendidik, memelihara anak2 terbiar, HIV/AIDS tanpa membeza2kn kasih sayang kepada mereka dgn anak2 kandung sendiri. Apa yg penting, beri pendidikan dan maklumat yg btl agar masyarakat sedar bhw pesakit AIDS juga manusia, ada hati dan perasaan dan adakalanya penyakit tersebut diterima bkn di atas kesilapan sendiri. Mendengar bait2 perkataan yg keluar dri mulut beliau sendiri menggambarkan betapa naluri keibuan dan juga belas kasihan sesama manusia mengatasi segala stigma, prejudis yg dicipta oleh masyarakat.


2 Orang Membebel Kat Saya Di sini:

puanbee said...

dah habis dah telenovela ni kan ..sedih !..

Iman's Umi said...

@puanbee

Ha'a...tu la, ms Mr. Lee meninggal, sy dh nangis dh wlupn Bom ngan Mak dia x nangis...tp best sgt citer ni, at last diorg sedar kesilapan diskriminasi dn trma klrga ni balik.

My Love Story

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mari Mengalunkan Zikir...Tenangnya

Related Posts with Thumbnails