Wednesday, January 19, 2011

TEKANAN HIDUP DI ZAMAN INI

Dah byk ari x update, bkn sengaja tp berukben sy bermasalah, hubby call centre, dia ckp sbb x byr, padahal dh byr online ngan cimbclicks, then try bukak lg, on la plak, maknanya btl sy dh byr...lembab tulla, cam siput sedut...nk elak beratur kt post office tp jd camni plak.

ok, dh bab bebel kt berukben. Skang msk bab serius skit. Ms balik dri klinik, trafik perlahan kt Kondo Vista Amani, ada bbrp anggota polis kt tgh2 jalan dan remai org tgh tgk2 ke arah kondo tersebut. Driver teksi bukak cermin tnya penunggang motor yg berhenti. Org tu ckp, ada org nk terjun. Nauzubillahiminzaalik.

Suicidal attempt. Org yg tertekan dan mahu keluar dri tekanan hidup dgn cara plg mudah...tamatkan riwayat sendiri, seolah2 dialah pemilik nyawanya. 2 tahun lepas pn ada kes terjun flat dri ting. 11, satu blok dgn umah sy. Yelah, skrg ni byk btl tekanan yg kita hadapi, salah satunya harga barangan  yg sentiasa naik, bab kata driver teksi td tu. Ms dekat UM dlu pn, ada student yg suicide dgn menyambung tiub dri ekzos kereta msk ke dlm kereta. Yg ni hanya kerana result exam jatuh sedikit, high expectation.

Hidup ni mmg x blh lari dri masalah. Klu kita xde masalah, boring lah pula. Bila ada masalah, kita perlu berusaha mengatasinya dan mencari penyelesaian. Bunuh diri adalah perkara yg dilaknat Allah s.w.t, jgn sesekali cuba krn nyawa itu amat berharga. Jgn pernah sesekali terfikir utk bunuh diri. Penat je mak ayah jaga dri kecil spy anaknya jd org berguna. Jd hargailah nyawa kita dan pergunakannya utk membuat amal kebajikan di dunia ini.

***Pagi ni bw Iman ke klinik utk inject. Beliau x nangis lgsg kena inject, rileks je mcm xde pape...kagum sy, biasanya volume dia plg tinggi klu kena inject, pastu behave je, lega sy.Malam td nafas Iman berbunyi, pagi ni xde bunyi lak. Doc check n ckp Iman ada asthma skit. Berat Iman bru 8.8kg pada usia 1tahun 7 bulan. Hmm, lg ringan dri sekampit beras 10kg. Tp ringan2 pn sy mls btl, asyik mintak dukung je...8.8kg tu berat ok.

Update: alright! dh jumpa pn artikel berita berkaitan kes arini. Baca sini .

4 Orang Membebel Kat Saya Di sini:

rosihsan said...

betul tu..kes bunuh diri ni biasanya kat area bandar. makin maju negara makin banyak org yg mengalami stress. Jalan pendek nak hilangkan stress terjun bangunan.

Wah kuatnya iman..tak nangis kena inject. wah senang la nak dukung iman 8.8kg je. Adham 9hb hari tu dah 7.4kg. penat nak dukung bawak jalan2 sekrg...

Iman's Umi said...

@rosihsan

Tu la, mcm la blh hdp balik...senang2 je...

Wah jap lg Adham lg smgt dri Iman kot...aku ingt ms Iman demam bbrp bln lps, brt dia 8. smthg...ni pn 8.8 plak...x byk meningkat.

puanbee said...

uit umo iman sama dgn lah dgn baby laila bee tu..berat dia pun lebih kurang jer..baru2 nih dia demam campak lg turun tinggal tulang kesian...

Iman's Umi said...

@puanbee

oh nti sama2 la diorg msk sekolah ek! ala sian demam campak...Iman dh penah kena campak dlu...hebat tul perbandingan bee, tggl tulang tu...

My Love Story

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mari Mengalunkan Zikir...Tenangnya

Related Posts with Thumbnails