Friday, January 28, 2011

TELENOVELA THANK YOU

Telenovela Thank You, cerita Korea, skrg2nya menjadi pengubat, klu x asyik2 cerita Indonesia je, tema pn lain skit dri telenovela yg biasanya mengetengahkn tema percintaan je...cerita yg sggh menyayat hati...kali ni temanya adalah stigma masyarakat yg begitu prejudis terhadap anak kecil yg mengidap AIDS.
(sedikit sedutan...maaf xde subtittle)

Sekurang2nya cerita mcm ni dpt menyedarkn manusia2 yg memandang serong terhadap pesakit2 AIDS. Sy sendiri pernah bersalam dan memeluk mereka yg disahkan positif HIV. Bg sy, apa yg sudah berlaku, biarkn berlalu, apa yg penting usaha kita memperbaiki dan membentuk masa depan kita...itulah kata2 sy kpd seorang pakcik yg tdk dpt menerima hakikat tersebut.

Sy bgtu kagum dgn semangat Hajah Norlina Alawi yg berjaya menubuhkan Rumah Perlindungan PERNIM utk kanak/kanak @ bayi terbiar, HIV/AIDS. Itulah satu2nya individu yg sy tahu bgtu tabah menjaga, mendidik, memelihara anak2 terbiar, HIV/AIDS tanpa membeza2kn kasih sayang kepada mereka dgn anak2 kandung sendiri. Apa yg penting, beri pendidikan dan maklumat yg btl agar masyarakat sedar bhw pesakit AIDS juga manusia, ada hati dan perasaan dan adakalanya penyakit tersebut diterima bkn di atas kesilapan sendiri. Mendengar bait2 perkataan yg keluar dri mulut beliau sendiri menggambarkan betapa naluri keibuan dan juga belas kasihan sesama manusia mengatasi segala stigma, prejudis yg dicipta oleh masyarakat.


Wednesday, January 19, 2011

TEKANAN HIDUP DI ZAMAN INI

Dah byk ari x update, bkn sengaja tp berukben sy bermasalah, hubby call centre, dia ckp sbb x byr, padahal dh byr online ngan cimbclicks, then try bukak lg, on la plak, maknanya btl sy dh byr...lembab tulla, cam siput sedut...nk elak beratur kt post office tp jd camni plak.

ok, dh bab bebel kt berukben. Skang msk bab serius skit. Ms balik dri klinik, trafik perlahan kt Kondo Vista Amani, ada bbrp anggota polis kt tgh2 jalan dan remai org tgh tgk2 ke arah kondo tersebut. Driver teksi bukak cermin tnya penunggang motor yg berhenti. Org tu ckp, ada org nk terjun. Nauzubillahiminzaalik.

Suicidal attempt. Org yg tertekan dan mahu keluar dri tekanan hidup dgn cara plg mudah...tamatkan riwayat sendiri, seolah2 dialah pemilik nyawanya. 2 tahun lepas pn ada kes terjun flat dri ting. 11, satu blok dgn umah sy. Yelah, skrg ni byk btl tekanan yg kita hadapi, salah satunya harga barangan  yg sentiasa naik, bab kata driver teksi td tu. Ms dekat UM dlu pn, ada student yg suicide dgn menyambung tiub dri ekzos kereta msk ke dlm kereta. Yg ni hanya kerana result exam jatuh sedikit, high expectation.

Hidup ni mmg x blh lari dri masalah. Klu kita xde masalah, boring lah pula. Bila ada masalah, kita perlu berusaha mengatasinya dan mencari penyelesaian. Bunuh diri adalah perkara yg dilaknat Allah s.w.t, jgn sesekali cuba krn nyawa itu amat berharga. Jgn pernah sesekali terfikir utk bunuh diri. Penat je mak ayah jaga dri kecil spy anaknya jd org berguna. Jd hargailah nyawa kita dan pergunakannya utk membuat amal kebajikan di dunia ini.

***Pagi ni bw Iman ke klinik utk inject. Beliau x nangis lgsg kena inject, rileks je mcm xde pape...kagum sy, biasanya volume dia plg tinggi klu kena inject, pastu behave je, lega sy.Malam td nafas Iman berbunyi, pagi ni xde bunyi lak. Doc check n ckp Iman ada asthma skit. Berat Iman bru 8.8kg pada usia 1tahun 7 bulan. Hmm, lg ringan dri sekampit beras 10kg. Tp ringan2 pn sy mls btl, asyik mintak dukung je...8.8kg tu berat ok.

Update: alright! dh jumpa pn artikel berita berkaitan kes arini. Baca sini .

Tuesday, January 11, 2011

Update cepat2, iman demam

X leh nk bebel2, mmg update cpt2 smntra beliau tidur...sedih plak, lama x dengar tangisan sayu dia...panas btl badan dia. Lps mak, anak plak demam...hrp2 cpt sembuh.

Monday, January 10, 2011

AJL25 MILIK ANA RAFALI

Bapak ngan anak dua2 dh lena diulit intan, tinggal maknya je tercongok dpn TV tgk AJL. 

X sangka Ana Rafali juara, ingtkn klu x FT, Yuna la kot sbb cam best skit dia nyanyi mlm ni. Hafiz gondol 2 anugerah, huh sakan der! FT asyik Persembahan Terbaik je...tu pn dekat Twitter tgk ramai dok bebel2 AJL mlm ni cam sarkas, ye la kan, bersangkar2...ah sangkar pn prop menjadi, satu Juara, satu persembahan terbaik! Berbaloi gak! 

Wlupn msh demam, sy ikut juga AJL smpi last, ikut nyanyi dengan suara sengau dek penangan selesema...yela, skrg Tomok dh x nyanyi sengau, so sy tlg ingt cemana Tomok nyanyi ms ngan Newboys dlu...x sangka kn, ms dgn Newboys, 100,000 unit album diorg terjual...hrp Tomok x lupakn Newboys wlupn dh bergerak solo skang. 

Suara Adira cam kasar skit la mlm ni...sllu dengar kt radio terbuai2 je rs, mlm ni xde feel plak! Stacy biasala persembahan bertenaga, tp peminat beliau nk beliau menari lbh lg...x cukup katanya. 

Mcm x percaya tajuk asal lagu Black, Sofea Jane adalah kubur. Serious ms mula2 dengar kt radio DJ kata lagu Sofea Jane, dok amati lirik sebijik pn xde sebut Sofea Jane, so dok pikir2 mana kaitan tajuk ngan lagu ni...apapun, sedap gak lagu dia! Tp syg, x menang pape, Drama King plak yg dpt...xpe la Black, kot2 pasni Black nk nyanyi berkumpulan dgn MUH plak...mcm menjadi je korg. 

Lagu Bunkface, Extravaganza pn cam lain je dri dgr kt radio, x brp meriah...Hujan plak, biasala, x minat so x taula nk komen...

***Klu AJL ada kategori mcm dlu2 kn best!

Saturday, January 8, 2011

My Hubby Vs Khairul Fahmi Che Mat?!

Mmg x bleh lwn pon, beliau the best gollie manakala my hubby penah lebam biji mata hanya kerana jd goal keeper utk soccer tmpt keje dia. Berbeza btl, cuma persamaannya mereka berkongsi tarikh yg sama, 7 Januari...hehehe. So arini, msg2 umur dh meningkat setahun lg.


Bulatan merah menunjukkan lebam akibat kegagalan team lawan menendang bola msk gol....x patut btl, x dpt tendang bola gi tendang mata goal keeper plak...aisey...kitorg g klinik dkt umah sbb x thn denyut2, malangnya...En. Doc tlh merefer beliau ke PPUKM..., huh simple gitu pn nk refer, berjam2 hubby kt A&E PPUKM n treatment cma doc tgk then bg ubat je...doc swasta teruk btl...nyusahkn A&E je coz diorg lg byk kes2 kecemasan nk tgk. So, kesimpulannya start that day, no more soccer, fishing ok! kekeke dan juga bye2 la klinik swasta dekat umah tu ye...tanak g lg, tkt nti ko rujuk kitorg ke A&E wlupn cuma demam & batuk je!




Friday, January 7, 2011

Happy Birthday Abang!!!

It's 07th January 2011...n I'm going to be the first person to wish you 'Happy Birthday, Abang..I luv you so much. May Allah bless you and we'll live happily ever after'.Here, I'm dedicate this beautiful song exclusively singing by 'monyet belaan Achik' which is sent to me on my birthday before... thnx Achik to make it easier for me.

video

Thursday, January 6, 2011

The Early January 2011

It's few days fly away in january 2011 n I'm still not updating my blog till now. Who cares?! So much thing required our attention, lack of cooking oil, petrol price increased, Selangor SUK and BAM (Misbun Sidek + Lee Chong Wei) conflict. Ah, everyone guessed the cooking oil will be increase, sooner or later...then, you'll find it easier at shop...the same thing goes to other 'control stuff'.


Saturday, January 1, 2011

Happy New Year 2011....another 9 years to go

Dh 40 min lps kiraan countdown kt TV2 td. Sbnrnya bkn tggu kt TV2 pun sbb start2 lagu x best, beralih ke TV3 tgk Ironman (msk ni dh kali ke berapa tah tgk, dh byk kali dah) tp still tgk juga.

Oh anyway, Happy New Year to all bloggers friend...may ur wish come true!

Pasal tajuk en3 tu, saje nk cakap, 9 thn lg utk kita mencapai our vision, Wawasan 2020.

***en3 terpendek penah buat, ngantuk dh.

My Love Story

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mari Mengalunkan Zikir...Tenangnya

Related Posts with Thumbnails