Friday, December 2, 2011

IF I COULD TURN BACK THE TIME

Salam everyone,

Serius rindu gler nk active blogging cam dlu2 tp apa bleh buat, masa x lg mengizinkan. Dulu, pantau sendiri je keje, dah siap, xde pe nk buat, blh la blogging. Skrg, keje more to teamwork, kdg2 ms makan pn x menentu. Act, bkn kdg2 lg dh tp almost everyday. Klu lapar sgt, beli Vitasoy, SoyMilk....tahan, skali bila nk lunch dh x lalu nasi sbb dh kenyang.

Kesimpulan daripada apa yg sy rs skrg adalah, spti peringatan kepada Muslimin Muslimat sekalian, "Masa senang sblm tiba masa sibuk"...buat sy terfikir kembali dlu relax gler keje sy wlupn kena deal dgn byk pihak (kdg2 xde la relax jg). Wlupn begitu, sy rs rezeki skrg lbh berkat sbb mmg sepenuh masa sy buat keje, buat OT pn bukan saja2 nk buat tp mcm mmg wajib buat...hubby ada jg bising menunggu lama, harap dia faham ajela (yela everytime nk kena ulang ayat yg sama utk jwb pertanyaannya).

Rindu sgt kwn2 blogger, skali bila ada yg reply tweet, rs sgt2 gembira. Thnx a lot Mamma, Nida and MR krn msh sudi layan sy.

Friday, October 21, 2011

Risau

Skang ni kami dok risau klu2 hujan lebat lg. Sbbnya 2 hari lps ms ujan lebat, air mencurah2 masuk ikut bumbung berdekatan dgn meter elektrik dn mengenai soket di dinding. X terfikir lgsg nk ambl gmbr sbb yg lbh penting sapu air keluar supaya x mencurah seluruh rumah. Hampir2 nk msk dlm bilik. Hubby pergi lapor ke pengurusan...kecewanya, dtg jenguk pn tidak. Kami nk check sendiri keadaan bumbung pn x blh sbb pintu ke tangga utk naik ke atas bumbung dikunci oleh pengurusan. Masa bumbung jiran terbang dlu, mereka dh tukar juga sekeping zink kami, tp heran kenapa blh bocor dgn lbh teruk. 

Skali dgn kebocoran bumbung kami, seorang pekerja pembinaan lebuhraya warga Pakistan jatuh akibat runtuhan simen basah. Ms lps hujan lebat tu, diorg msh buat tiang utk lebuhraya baru, skali simen tersebut mendap dan pekerja tersebut tercampak ke dlm sungai. Even ada org2 kuat pembinaan dtg, mereka lbh risaukn pembinaan tu drpd pekerja yg sakit itu. Hanya kawan2sekerjanya yg tolong dn berada dekat pekerja tersebut. Hanya slps supervisornya dtg, brulah pekerja tersebut dibawa ke klinik @ hospital.

Sunday, October 16, 2011

Kesian Muslimah Kita



Masuk2 je (on9) nk bebel skit...nyampah btl la tgk TV skang, citer kt tv ok tp...asek2 kuar iklan wayang Klip 3GP tuh...ada yg berbangga lakonan dpt pujian, ada yg x rs bersalah sbb itu mslh sosial dlm masyarakat arini, cuma paparkn realiti sbnr katanya...tgk di sebalik pembikinan filem tu pn rs blurr x smpi mesej je. Kita dh la x suka klu iklan lama2 bl tgk tv, skali iklan plak yg mcm tu...dhla skang si kecik dh pandai bertanya dlm bhs pelatnya, nti nk jwb apa? Mlm td tahankn aje sbb layan si kecik tgk Mr. Bean's Holiday. Iklan je, cepat2 tukar channel spy x bertembung dgn iklan tu. 

Pastu nk bebel lg kt muslimah jg, napela dlu elok2 tudung skang dh bukak2...nmpk rmbut dibisingkn...yg nmpk leher dn anak rambut dekat telinga xde nk bising...hmmm...nk buat cemana dia fhm "bertudung ialah tutup rambut"...ahhh nk lbh2 nti kena tempelak plak ko tu sape? bukan ustazah pn...ye ku akui cuma rs sedih je dgn semua tu...sedih dgn pemahaman muslimah kita...dia ingt tudung tu utk tutup rmbut curly2 je ke? Everytime jumpa kitorg tnya nape si kecilku x pakai tudung, taula rambut beliau curly but, cantik ape...moreover, xdenya kata budak kecik umur 2 thn pompuan wajib tutup aurat pakai tudung...dh akil baligh, mumayyiz mmg ye, tp nape ko yg akil baligh dn dh beranak-pinak selamba je mkn KFC x pakai tudung? Siap publish gmbr kt FB tu...pttnya ko tujukan soalan tu pd diri ko sendiri. Kesian kan? Sbb nya dia ingt rmbutnya lurus, x yah sorok dibalik tudung....laaa...tudung utk sorok rambut ke? Klu gitu, nape ktkg almost 24hrs dok bertudung plak? 

Wednesday, August 24, 2011

Doa Lailatul Qadar

Mudah2an, kesungguhan umat Islam membuat amalan di bulan Ramadhan ini diberkati. Sy nk share 1 doa sekiranya anda berjumpa dgn al-Qadar....pendek je tp besar fadhilatnya. Sy tulis dlm rumi je ek, sbb xde huruf jawi (Klu slh ejaan, maafkanlah sy).
Allahummainnaka afuwwa karim tuhibbul a'fwa fa'fuanni

Maknanya: Ya Allah! Sesungguhnya engkau lagi pemaaf lagi maha Mulia sangat suka kepada kemaafan, maka maafkanlah daripada kesalahanku.

Saturday, August 13, 2011

Permasalahan Ramadhan Saya

Salam everyone Puasa x? Jgn ponteng2, kang nk mengganti x daya lak. Bercakap bab tinggal puasa, pompuan mmg akan ada excuse la. Sy pn x terkecuali. Oleh itu, timbul kemusykilan dlm hati, cemana nk khatam Quran ye...sy dok bajet2, Quran 30 juzuk, klu sehari 1 juzuk sempatla khatam, tp klu dh x leh ngaji 6-7 ari, cemana nk cover 6-7 juzuk tu? Cemana nk speed klu 1 juzuk sehari pn mengah dh...cemana ye muslimah2 yg rajin ngaji buat?

Satu lg, bab bacaan plak, panjang pendek, dengung, x dengung tu alhamdulillah la, blh la sikit2, tp bila tgk 'Mari Bertarannum' kt TV9 tu rasa alahai susahnya...bertuah budak2 tu dpt belajar dan pandai bertarannum, lg lah bertambah baik bacaan mereka. Renung diri-sendiri, byk lg yg aku x tau dn patut belajar sbnrnya. Ilmu Allah terlalu luas.....bab kata pepatah 'The more you know, the more you have to learn'...aku pn cam tu gak la.

Selain tu, yg sy dok risau adalah baca Quran, baca gak, tp adakah sy fhm makna bacaan tersebut? Sekali lg sy menyesali diri. Kenapa masa ada peluang belajar Bahasa Arab dlu x bljr btl2? Skrg menyesal pn x guna. Klu reti Bahasa Arab, tentulah lebih mudah kita mendalami al-Quran...sementelah lg al-Quran tu ada yg ayat Mutasyabihat, cemana? Dah la x tau makna, pastu plak nk memahami kiasan atau sindiran dn yg sewaktu dengannya tu cemana plak? Bila menung bab ni, rs jeles plak ngan Suzy. Sy penah minta dia cuba terjemahkn ayat Quran dn dia berjaya terjemah dn terangkan maknanya pd sy...bertuahnya Suzy..mesti x de mslh klu dia nk memahami al-Quran. Ya Allah ya Tuhanku...betapa kerdilnya hamba-Mu ini dlm mencari keredhaan-Mu.

Solat Tarawikh lak, sy ngan suami gilir2. Mlm ni sy solat, dia jaga Iman. Begitulah sebaliknya. Sebabnya kami penah bw Iman ke masjid, ingt nk solat je kt saf kanak2 smbl perhatikan dia. Skali sifat mudah mesra dia membuat 2 org kanak2 minta izin sy nk tlg jagakn Iman, "Acik nk sembahyang pergila, biar sy jaga, ala sy bukannya sembahyang pun" katanya. Satu dh rs bersalah plak lg mendorong budak2 tu xnk solat, pastu diorg bwk Iman main2 lompat2, risau la pulak. Sudahnya, cukupla sekali tu bwk Iman. Cakap bab Iman ni, suka plak tgk dia. Klu dtg angin dia nk solat, x kiralah pakai diapers saja pun, dia solat, kt lantai, atas katil, malah atas sofa pun boleh. Pantang kita solat, dia pn nk jgk. Cuma masalahnya, sllu sgt dia dok solat depan sy solat (atas sejadah sama), wlupn kita dh bentangkan sejadah lain utk dia. Dah ckp pn x jd, dh marah pn x jd, dh cubit pn, x jadi. X tau nk buat cemana.

Mlm semalam wat nasi kerabu, puas ati btl makan nasi kerabu buatan sendiri wlu x berkaler. Yela, sllu klu beli, ade je x kenanya...dh buat sendiri bru best. Bg jg kt jiran tu, x taula apa komennya, sy dh rs sedap (budu dimasak, sambal ikan lebih drpd kelapa goreng, daun samak@serai kayu, bunga kantan, serai serta sambal cili padi), tp mgkn selera org lain x sama ngan selera kita. Dia balas balik dgn buah melaka, sedap dia buat...licin. Thn ni xde pegi Bazaar Ramadhan sgt dh. Save dh kt situ. Cuma, idea dh kering nk masak apa.

***Klu anda ada buah fikiran utk menyelesaikan Permasalahan Ramadhan sy, tinggalkan di ruangan komen, sy sgt menghargainya, mudah2an, ibadat kita dan budi baik anda diberkati. Amin.

Sunday, July 31, 2011

Bertemu Ramadhan Lagi

Salam Everyone

Dh lama gler x update, ni update la lps dibebel2 oleh si "Dia"...kekeke.

Sehari je lagi tinggal sblm kita mymbut Ramadhan Al-Mubarak. Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan. Alhamdulillah, sempat lagi bertemu Ramadhan kali ini. Semoga dipanjangkan umur untuk bertemu lagi Ramadhan tahun hadapan. Azam tahun ni nk puasa penuh (hehehe...boleh ke ni? Klu mengandung bolehla kot), pastu nk Khatam Quran (InsyaAllah...dh bertahun2 sejak peristiwa tu x penah dpt khatam Quran di bulan buasa), lagi nk Solat Tarawikh (Bab ni...kalaulah ada sesapa sudi jagakan Iman, alangkah nikmatnya bertarawikh), dan yg paling besar tentulah nk bertemu malam Lailatul Qadar (Akan ku pertingkatkan amal ibadahku...InsyaAllah).

Di samping tu ada gak azam kecik2 spt bersedekah seikhlas mungkin (Teringat balik peristiwa 'tersedekah RM50 tu, x tau la kategori mana tu), masak lbh2 skit sbb nk sedekah kt jiran gak (Ok juga ye kita masak Chik, klu x, xdenya kakak tu minta lagi kari daging tu....mcm confident lak aku).

Okla tu, seterusnya, nk minta ampun dan maaf pada semua yg pernah terasa ati, marah atau bengkek dgn sy sm ada scr sedar atau x sedar...maafkanlah daku, izinkan daku menjalani ibadah puasa dgn tenang dn penuh ketaatan. Amin. Selamat Berpuasa, semua.

***Hubby dh tnya nk sahur pertama dgn apa? Nk beli ayam ke? Aisey...x kisahla ikan kering pun, janji lalu sahur dan berkat!

Monday, June 13, 2011

Atap Terbang

Rabu lps, 8 jun 2011, kul 4.20 ptg (lbh krg), start ujan x henti2, disertai guruh berdentam-dentum. Mmg menakutkan smpi cicak kt siling pn leh jatuh gedebik ke lantai. Wlupn dh ttp tingkap, air still mencurah msk ke ladang gandum (dlm umah la) sbbnya...angin terlalu kuat. Iman menutup muka dgn lengan smbl menyonyot botol yg dh x berisi (dh abis), badan dia mengeras je, nk alih pn mengeras lg, tkut benar dia. Sy pn gerun juga dgn situasi tu, jd cpt2 off semua switch n dok diam2 peluk Iman.

Lps ujan, jenguk ke luar, tgk2....

Mak aih, terkejut btl...atap sy ke? Bukan kot...blok lainnya kot...skali rupa2nya atap jiran depan umah sy...abis air ujan msk umah dia, hsb basah satu rumah...dlm hujan yg blm berhenti itulah beliau trs ke mngmnt office buat aduan. Bila org office dtg check, hampir semua benda rosak, plg bhy, pendawaian elektrik, seb baik dia tendang sendiri, klu x mau shock aritu sbb lps maghrib bru hujan berhenti. Sy pelawa jiran utk bermalam di rumah memandangkn rumah beliau dh lenjun, tp beliau menolak krna beliau bermalam di rumah abangnya. 

Wlupn besar dugaan menimpa, syukurlah byk tgn yg sudi membantu. Pegawai atasan pihak pengurusan, Wanita UMNO, Skuad Penyayang antara yg dtg melawat dn menghulurkn bantuan. 


Saturday, June 4, 2011

Bebel2

Lama x update smpi membebel2 kwnku sorg tuh...beliau aktif giler update, maklumlah beliau begitu aman damai skang ni...sy plak, byknya keje nk buat, x terlayan dh blog ni. Cuma nk bebel skit, apsal rancangan Wanita Hari Ini kt TV3 tu eh...asyik2 pengacaranya sebut "Yang Pastinya.....Yang Pastinya...." wlupn ayat yg strsnya mmg x sesuai pn guna ayat yang pastinya tu. Tu je la.


Thursday, May 26, 2011

Cousin's Wedding, May 15, 2011

Zamri & Liza





Saturday, May 7, 2011

Selamat Hari Ibu

Artikel ni adalah dari artikel blog friendster sy dlu, bertarikh 10 Mei 2009.

Hari ini adalah hari ibu…sempena hari ibu ni saya nak ucapkan selamat hari ibu kepada semua ibu-ibu di dunia ini (tidak termasuk ibu-ibu yang membuang anak sendiri - buang setelah lahir atau abortion). Ucapan ini ditujukan terutama sekali kepada arwah ma….’ma, terima kasih kerana sudi melahirkan Ayu ke dunia ni, menjaga Ayu, mendidik Ayu…jasa dan pengorbanan ma adalah kenangan terindah yang tetap Ayu ingati sampai sekarang…Al-Fatihah buat ma’. Ucapan ini juga ditujukan untuk diri sendiri yang bakal bergelar ibu beberapa hari je lagi…x sabar dah…dalam pada tu saya dapat rasakan betapa seksanya ma dulu mengandungkan saya (sbb doktor pun kata baby saya girl)… tapi ma dulu mungkin lg susah sbb masa tu ma kena jaga lagi 5 orang anak perempuan (kakak2 saya)…x dapat saya bayangkan, nak cari rezeki lagi, bantu arwah ayah support keluarga. Kaki dah bengkak2, sembab…rasa cam dicucuk jarum di tapak, sendi2 tangan sudah sakit2…belakang sentiasa sakit…Ya Allah… bagi saya dah terlalu penat walaupun sorang…tp arwah ma dah lahirkan 7 orang anak di dunia ni…tahniah di atas kesabarannya…

Oleh kerana saya dah x larat, saya minta cuti lebih awal untuk balik kg, rehat n bersalin kt kg…walaupun arwah ma tiada lagi di kg, tp saya harap saya dapat kekuatan untuk bersalin di kg sendiri…di tempat saya dilahirkan dahulu… ada masa terluang nnti, harapnya saya dapat menziarahi pusara arwah ma…. ma, Ayu sayangkan ma. Selamat Hari Ibu, ma. Terima kasih di atas kasih sayang yang telah ma berikan.

Kepada kawan-kawan yang masih punya ibu, sayangilah mereka…hormati mereka dan kenangkanlah kesusahan mereka menjaga anda semua. Bila kehilangan mereka, tiada apa lagi yang dapat menggantikannya di dunia ini.
 
Arwah ma...rindu sgt! Al-fatihah.

Sunday, April 24, 2011

Sekadar Pesanan

Klu nk tdo, jgn lupa bc bismillah, doa tdo dn mengucap 2 kalimah syahadah, perbaharui ikrar kita terhadap pencipta kita, Allah s.w.t....mana tau kan, mmg kita dh ikrar ms solat isya' tp hakikatnya manusia ni mudah lupa, mana tau kita 'lalai' dgn ikrar yg tlh kita lafazkn dhn lidah (mgkin jg beserta dgn hati), jd adalah baik kita perbaharui ikrar kita. Hidup kt di dunia hanya satu persinggahan, singkat sgt. Lagipn kita x tau brp lama kita hidup. Sape tau nyawa kita dicabut ketika kita sdg tdur???? Skrg2nya, kita dh mengucap.

Yang baik itu dri Allah, yg buruk itu dri diri sy sendiri. Wallahua'lam.


Thursday, April 21, 2011

Sharing

Giler lama x hupdate...malas+prob pc (again, and again, and again)...kekeke...sian kawan beta sorg tu, rindu2an beliau kt beta...well, I miss U too.

Hupdate nih nk ckp psl ape ek...mmm...xde pe sgt, cuma nk sharing bout a book, 'Khusyuk Dalam Solat'. Tgh2 makan kt downtown ngan family last week, dtg sorg kakak 'Salesgirl'...penah beli 1VCD ngan dia (klu x silap la). Sian jg tgk mlm2 camni org lain berehat2 ngan family tp dia msh keje lg. VCD yg beli aritu x best sgt, sbb bahasa Indonesia rupanya...siap Nabi Sulaiman a.s pn digmbrkn dlm btk kartun (mmg VCD kartun tp ingt xde la Nabi pn digmbrkn, tkt anak silap fhm nti).

Oleh krn dh ada experience bout VCD, kali ni tukar ke books plak. Byk gak dia kuarkn buku, dah terpandang buku ni, so sy decide buku ni je la. Murah je, RM10.00 (sape2 nk beli gak bleh g downtown cri kakak ni...cri kt kedai buku pn blh kot).

Buku xde la tebal mana, cuma sy nk bc dn fhmkn skali, klu nk baca hasbiskn dlm sehari mmgla blh, tp entahkn fhm entahkn x...bhsanya pn mudah, byk diberi contoh2 spy kita fhm dn amalkan. Act, blm abis bc....tp usaha agar lbh khusyu' dlm solat.

Thursday, February 24, 2011

Lagu Cuma Aku Dgn Heliza Yg Comel

Iman ngan sy sama2 suka lagu ni...siap beliau ajuk gaya Heliza tuh.




Heart Health Test

Terkejut giler bila klik Get Result menunjukkan 'High Risk'...OMG, mcm nk luruh jantung ni sdgkn sy mmg xde faktor risiko kecuali malas exercise dn suka bela lemak (x sedar2 diri lagi tu).

Seb baik heart shape tu bergerak (ala2 mcm awal2 kita naik penimbang tu - sblm bacaan stable), kemudian dia stop kt Low Risk...maka lega yg teramatla sy (oi lega2 pn plz change ur lifestyle - exercise and food intake).

Nk mkn 5 hidangan fruit and vegetable sehari? Xdenya, mmg liat bab2 sayur ngan buah ni smpi lecturer India sy dlu ckp "jahatnya budak ini, klu anak sy...sy dah paksa dia makan sayur"...huhuhu smpi kategori jahat dibaginya aku sbb x rajin mkn sayur...redha ajelah...seb baik Iman sgt suka sayur...dia pggl sayur sbg 'lauk'...klu dlm pinggan sy atau Abi dia ada sayur, siapla nti kena 'kidnap' ngan Iman. Lega sbb xyah sy bekerja keras paksa dia mkn sayur.




***sape2 nk buat Heart Health Test, sila ke www.myhealthyheart.com.my


Sunday, February 20, 2011

Salam Maulidur Rasul (Wlupn terlewat sudah)

Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w

Sbnrnya mmg nk buat en3 ni tepat pada masanya malangnya broadband prob, smpi skrg bru berkesempatan.

Pada hari tersebut sy xde join mana2 perarakan maulidurrasul, sekadar berselawat sendiri kat rumah. Teringat plak ms sekolah dlu, mmg seronok dan bersemangat skali menyertai perarakan maulidurrasul keliling kampung. Kalau kt asrama plak, kami berselawat beramai2, ms ni jg ada majlis khatam Quran....sy ingt lg setiap pelajar yg khatam Quran dpt pulut dlm gelas kecil yg dicucuk bunga telur, sy pn dpt.

Thn ni, salah satu Tokoh Maulidurrasul adalah non-Muslim...hmmm, pelajar Wee Soo Yen yg cemerlang dlm matapelajaran Bahasa Arab di peringkat PMR. Tahniah utk adik Wee Soo Yen. Ms tgk kt TV, beliau sggh petah berbahasa Melayu, x hairan sgt sbb kebanyakan Cina Kelantan mmg bertutur dlm loghat Kelantan, bangga juga.

Walaupn begitu, rs menyesal jg...dlu org suh bljr Bahasa Arab, x bljr sggh2...seb baik x gagal je. Bl tgk adik Soo Yen lls cemerlang, rs malu pd diri sendiri pl.

***Smg adik Soo Yen trs maju dn cemerlang dlm matapelajaran Bahasa Arab di peringkat SPM plak...mana tau dgn cara tu terbuka hatinya memeluk Islam pula.



Sunday, February 13, 2011

Finally, Hosni Mubarak Step Down!!!

Lega bila Hosni Mubarak umumkn letak jwtn lps 18 hari krisis di Mesir. Xnk hurai lbh2 coz suratkhabar n berita tv dh ulas, cuma bbrp persoalan berlegar di kepala otak saya.

1) Student2 yg msh menunggu giliran utk pulang ke Malaysia mungkin tdk perlu pulang lg sbb keadaan tegang di Mesir sdh reda...ke kena pulang gak?

2) Student2 yg dh smpi ke tanah air perlu cri sumber kewangan sendiri sbb gov cma tlg bw blk shj sbb keadaan mendesak...hm yg berada mgkin xde masalah, tp yg miskin agak parah juga sbb sy ingt lg dkt kg sy bila ada anak dpt further study ke Mesir, org tuanya akn buat jamuan teh utk kutip sumbangan.

3) Student2 dri Kelantan blh smbg study kt Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS), manakala Kolej Universiti Insaniah, Kedah (KUIN)tiada perancangan utk bantu disbbkn ketiadaan tempat...yg dri negeri lain plak cemana ek?

Walau apapn, hrp2 usaha Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) utk mencari jalan bg memastikan pengajian pelajar Malaysia yg mahu menyambung pelajaran di Mesir tidak tergendala akan membuahkn penyelesaian. Yela, bukannya sorang dua je, tp kira2 11,000 org pelajar Malaysia yg belajar di Mesir.


Saturday, February 5, 2011

FELDA RESIDENCE HOT SPRINGS, SUNGAI KLAH, PERAK

Ahad, 30 Januari 2011, kul 7.30 a.m kami dh berkumpul kt Shell Batu 2 1/2 sblm bertolak ke "Sungkai"...hai mati2 lah ingt nk ke Sungkai, Perak...agaknya bgtulah nama yg disebut member hubby smpi beliau pn sebut Sungkai jugak. Diorg kata 45minit smpi la...hm xdenya...sejam lbh gak bru smpi kt simpang...ke kanan Sungkai, ke kiri Sungai Klah...terpinga2 sekejap tgk diorg msk ke kiri...silap jalan ke? Hubby ikut je pemandu pelancong a.k.a kwn dia yg ckp nk g Sungkai tu.

Tgk2 pusing msk ke Felda Residence Hot Spring, Sungai Klah. Berhenti utk buat byrn masuk dlu...

Dewasa RM10.00
Kanak2 12 thn ke ats RM8.00
Kanak2 3-11 tahun RM7.00
OKU RM2.00

seb baik Iman x msk kategori kena byr...ngabihkan bogheih ajo...hehehe, so geng kereta kami byr utk 4 org je la, saya, hubby, angah & kakak (dua2 pn anak sedara sy). Then, dh pakai tag tanda kitorg dh byr, naik keta balik, drive ke parking FRHS tersebut.


 Tag Kebenaran masuk

Dh parking, apalagi, kami makan dlu, msg2 kuarkn bekalan yg dibawa, bentang tikar, berkelah2an plak kami kt situ (tmpt parking - msh awal, x byk org dtg pn lg....hehehe). Diorg dh plan, family Yob bwk Nasi, family hubby bwk lauk (sy mskkn Ayam Masak Merah), family Rosli bwk air (x dtg pn...seb baik kami msg2 bwk air mineral), Safar bwk limau mandarin, pinggan, cawan & sudu (since beliau bujang lg...blm ada tukang masak), family En. Wahab bwk rendang ayam (plan sblm ni katanya nk bwk nsi lemak, tp jd rendang ayam plak) oh ya lg beliau bwk bubur durian...aisey, kami bertiga (saya, kakak & angah) x makan bubur durian. 
 Kakak dan Angah...tlg meriahkn suasana


Dh agak2 kenyang, msk la ke dlm FRHS tu...nmpk org2 tgh berseronok. Ada yg main air kt kwsn kanak2, ada yg menggelungsur, ada yg berenang kt kwsn dewasa. Awal2 tu, sy bw Iman main air kt kwsn utk kanak2 sementara Kakak ngan Angah g berenang kt bhgn dewasa. Seronok btl Iman main air, siap buat kwn lg...spt yg kita sedia maklum, Iman ni mmg friendly, jumpa je kanak2 ke baby ke, dia akan tegur...tu yg lg seronok beliau main tu. Lama2 bila dia dh terketar2, bibir dh biru, brula blh bwk naik. Air bhgn dewasa plg dlm adalah 4 1/2'...itu adalah paras leher sy...mak aih, teringt blk zaman2 terjun sungai ms balik mengaji dlu.

Dh main kt sejuk, kami pergi plak rendam kaki kt kolam air panas, wah best giler...Iman takut2 mulanya, punyalah mulutnya pot pet pot pet bila Abi try hulur kaki dia dlm air panas tu, lama juga dia dok sblh sy smbl angkt kaki dia, lama2 dia berani selamkn sedikit demi sedikit kakinya. Angah dgn Kakak bgtau panas btl bila pijak bahagian berpasir dlm kolam tu.

Dh selesai, kami berkumpul lg kt meja tmpt kami letak brg2. Apalagi, dh sejuk2 ni lapar. Hari pn mendung, kadang2 hujan. Kali ni semua makanan licin dikerjakan. Yela, msg2 dh kebiru2an menggigil. Dah makan, saya ngan Angah g berendam kt Kolam air panas plak. Best btl...kali ni smpi leher plak...kakak jaga beg2 kt meja, sementara org lain main kt kolam. X lama sy berendam, kesiankn kakak jg beg sorg2.

Iman yg syok menikmati choki choki sementara menunggu telur masak...

Hubby suh sy belikan telur smpi 15 biji (RM6.00)...RM2.00 utk 5 biji. Dah la bwk Iman (asyik nk berdukung je), kena rebus sendiri...ingtkn penjual tu blh tlg, dia pn busy...seb baik kakak ikut, dia yg tlg rebuskn. Skali kami lupa set masa plak. Agak2 dh ckp 4 minit (agak je), kami angkat je la. Kt situ dia dh siap bg guide, nak separuh masak brp lama kena rebus, nk masak penuh berapa lama plak...haaa, korg rebus je sendiri, jgn lupa set masa mcm kami dh...seb baik btl kami msk 3/4.

15 biji telur rebus kami

Gmbr main air xde plak...x smpt snap (x ingt pn nk ambil) coz Iman teruja nk main air...xpela, at least ada sedikit info utk sape2 yg teringin nk ke sini nti.



Friday, January 28, 2011

TELENOVELA THANK YOU

Telenovela Thank You, cerita Korea, skrg2nya menjadi pengubat, klu x asyik2 cerita Indonesia je, tema pn lain skit dri telenovela yg biasanya mengetengahkn tema percintaan je...cerita yg sggh menyayat hati...kali ni temanya adalah stigma masyarakat yg begitu prejudis terhadap anak kecil yg mengidap AIDS.
(sedikit sedutan...maaf xde subtittle)

Sekurang2nya cerita mcm ni dpt menyedarkn manusia2 yg memandang serong terhadap pesakit2 AIDS. Sy sendiri pernah bersalam dan memeluk mereka yg disahkan positif HIV. Bg sy, apa yg sudah berlaku, biarkn berlalu, apa yg penting usaha kita memperbaiki dan membentuk masa depan kita...itulah kata2 sy kpd seorang pakcik yg tdk dpt menerima hakikat tersebut.

Sy bgtu kagum dgn semangat Hajah Norlina Alawi yg berjaya menubuhkan Rumah Perlindungan PERNIM utk kanak/kanak @ bayi terbiar, HIV/AIDS. Itulah satu2nya individu yg sy tahu bgtu tabah menjaga, mendidik, memelihara anak2 terbiar, HIV/AIDS tanpa membeza2kn kasih sayang kepada mereka dgn anak2 kandung sendiri. Apa yg penting, beri pendidikan dan maklumat yg btl agar masyarakat sedar bhw pesakit AIDS juga manusia, ada hati dan perasaan dan adakalanya penyakit tersebut diterima bkn di atas kesilapan sendiri. Mendengar bait2 perkataan yg keluar dri mulut beliau sendiri menggambarkan betapa naluri keibuan dan juga belas kasihan sesama manusia mengatasi segala stigma, prejudis yg dicipta oleh masyarakat.


Wednesday, January 19, 2011

TEKANAN HIDUP DI ZAMAN INI

Dah byk ari x update, bkn sengaja tp berukben sy bermasalah, hubby call centre, dia ckp sbb x byr, padahal dh byr online ngan cimbclicks, then try bukak lg, on la plak, maknanya btl sy dh byr...lembab tulla, cam siput sedut...nk elak beratur kt post office tp jd camni plak.

ok, dh bab bebel kt berukben. Skang msk bab serius skit. Ms balik dri klinik, trafik perlahan kt Kondo Vista Amani, ada bbrp anggota polis kt tgh2 jalan dan remai org tgh tgk2 ke arah kondo tersebut. Driver teksi bukak cermin tnya penunggang motor yg berhenti. Org tu ckp, ada org nk terjun. Nauzubillahiminzaalik.

Suicidal attempt. Org yg tertekan dan mahu keluar dri tekanan hidup dgn cara plg mudah...tamatkan riwayat sendiri, seolah2 dialah pemilik nyawanya. 2 tahun lepas pn ada kes terjun flat dri ting. 11, satu blok dgn umah sy. Yelah, skrg ni byk btl tekanan yg kita hadapi, salah satunya harga barangan  yg sentiasa naik, bab kata driver teksi td tu. Ms dekat UM dlu pn, ada student yg suicide dgn menyambung tiub dri ekzos kereta msk ke dlm kereta. Yg ni hanya kerana result exam jatuh sedikit, high expectation.

Hidup ni mmg x blh lari dri masalah. Klu kita xde masalah, boring lah pula. Bila ada masalah, kita perlu berusaha mengatasinya dan mencari penyelesaian. Bunuh diri adalah perkara yg dilaknat Allah s.w.t, jgn sesekali cuba krn nyawa itu amat berharga. Jgn pernah sesekali terfikir utk bunuh diri. Penat je mak ayah jaga dri kecil spy anaknya jd org berguna. Jd hargailah nyawa kita dan pergunakannya utk membuat amal kebajikan di dunia ini.

***Pagi ni bw Iman ke klinik utk inject. Beliau x nangis lgsg kena inject, rileks je mcm xde pape...kagum sy, biasanya volume dia plg tinggi klu kena inject, pastu behave je, lega sy.Malam td nafas Iman berbunyi, pagi ni xde bunyi lak. Doc check n ckp Iman ada asthma skit. Berat Iman bru 8.8kg pada usia 1tahun 7 bulan. Hmm, lg ringan dri sekampit beras 10kg. Tp ringan2 pn sy mls btl, asyik mintak dukung je...8.8kg tu berat ok.

Update: alright! dh jumpa pn artikel berita berkaitan kes arini. Baca sini .

Tuesday, January 11, 2011

Update cepat2, iman demam

X leh nk bebel2, mmg update cpt2 smntra beliau tidur...sedih plak, lama x dengar tangisan sayu dia...panas btl badan dia. Lps mak, anak plak demam...hrp2 cpt sembuh.

Monday, January 10, 2011

AJL25 MILIK ANA RAFALI

Bapak ngan anak dua2 dh lena diulit intan, tinggal maknya je tercongok dpn TV tgk AJL. 

X sangka Ana Rafali juara, ingtkn klu x FT, Yuna la kot sbb cam best skit dia nyanyi mlm ni. Hafiz gondol 2 anugerah, huh sakan der! FT asyik Persembahan Terbaik je...tu pn dekat Twitter tgk ramai dok bebel2 AJL mlm ni cam sarkas, ye la kan, bersangkar2...ah sangkar pn prop menjadi, satu Juara, satu persembahan terbaik! Berbaloi gak! 

Wlupn msh demam, sy ikut juga AJL smpi last, ikut nyanyi dengan suara sengau dek penangan selesema...yela, skrg Tomok dh x nyanyi sengau, so sy tlg ingt cemana Tomok nyanyi ms ngan Newboys dlu...x sangka kn, ms dgn Newboys, 100,000 unit album diorg terjual...hrp Tomok x lupakn Newboys wlupn dh bergerak solo skang. 

Suara Adira cam kasar skit la mlm ni...sllu dengar kt radio terbuai2 je rs, mlm ni xde feel plak! Stacy biasala persembahan bertenaga, tp peminat beliau nk beliau menari lbh lg...x cukup katanya. 

Mcm x percaya tajuk asal lagu Black, Sofea Jane adalah kubur. Serious ms mula2 dengar kt radio DJ kata lagu Sofea Jane, dok amati lirik sebijik pn xde sebut Sofea Jane, so dok pikir2 mana kaitan tajuk ngan lagu ni...apapun, sedap gak lagu dia! Tp syg, x menang pape, Drama King plak yg dpt...xpe la Black, kot2 pasni Black nk nyanyi berkumpulan dgn MUH plak...mcm menjadi je korg. 

Lagu Bunkface, Extravaganza pn cam lain je dri dgr kt radio, x brp meriah...Hujan plak, biasala, x minat so x taula nk komen...

***Klu AJL ada kategori mcm dlu2 kn best!

Saturday, January 8, 2011

My Hubby Vs Khairul Fahmi Che Mat?!

Mmg x bleh lwn pon, beliau the best gollie manakala my hubby penah lebam biji mata hanya kerana jd goal keeper utk soccer tmpt keje dia. Berbeza btl, cuma persamaannya mereka berkongsi tarikh yg sama, 7 Januari...hehehe. So arini, msg2 umur dh meningkat setahun lg.


Bulatan merah menunjukkan lebam akibat kegagalan team lawan menendang bola msk gol....x patut btl, x dpt tendang bola gi tendang mata goal keeper plak...aisey...kitorg g klinik dkt umah sbb x thn denyut2, malangnya...En. Doc tlh merefer beliau ke PPUKM..., huh simple gitu pn nk refer, berjam2 hubby kt A&E PPUKM n treatment cma doc tgk then bg ubat je...doc swasta teruk btl...nyusahkn A&E je coz diorg lg byk kes2 kecemasan nk tgk. So, kesimpulannya start that day, no more soccer, fishing ok! kekeke dan juga bye2 la klinik swasta dekat umah tu ye...tanak g lg, tkt nti ko rujuk kitorg ke A&E wlupn cuma demam & batuk je!




Friday, January 7, 2011

Happy Birthday Abang!!!

It's 07th January 2011...n I'm going to be the first person to wish you 'Happy Birthday, Abang..I luv you so much. May Allah bless you and we'll live happily ever after'.Here, I'm dedicate this beautiful song exclusively singing by 'monyet belaan Achik' which is sent to me on my birthday before... thnx Achik to make it easier for me.

video

Thursday, January 6, 2011

The Early January 2011

It's few days fly away in january 2011 n I'm still not updating my blog till now. Who cares?! So much thing required our attention, lack of cooking oil, petrol price increased, Selangor SUK and BAM (Misbun Sidek + Lee Chong Wei) conflict. Ah, everyone guessed the cooking oil will be increase, sooner or later...then, you'll find it easier at shop...the same thing goes to other 'control stuff'.


Saturday, January 1, 2011

Happy New Year 2011....another 9 years to go

Dh 40 min lps kiraan countdown kt TV2 td. Sbnrnya bkn tggu kt TV2 pun sbb start2 lagu x best, beralih ke TV3 tgk Ironman (msk ni dh kali ke berapa tah tgk, dh byk kali dah) tp still tgk juga.

Oh anyway, Happy New Year to all bloggers friend...may ur wish come true!

Pasal tajuk en3 tu, saje nk cakap, 9 thn lg utk kita mencapai our vision, Wawasan 2020.

***en3 terpendek penah buat, ngantuk dh.

My Love Story

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mari Mengalunkan Zikir...Tenangnya

Related Posts with Thumbnails