Wednesday, September 1, 2010

Iman Yg Baik

Merdeka Day, Lps sahur, tggu subuh, dh solat subuh, tgk TV lbh krg, ajak Iman tdo blk, klu x tdo mau serba x kena la jadinya. konon nk tdrkn Iman, ngan kami (Abi Umi) skali tdo...9.30 a.m bru bgn...2 org tu still tdo lg. 

Bgn2 trs bukak TV3...tgh liputan Sambutan Kemerdekaan kt Stadium Bukit Jalil, pengulas pn kenmain bersemangat, Ally ngan Feitri. Bila lagu Jalur Gemilang berkumandang, sy pn turut serta menyumbangkn suara katak panggil hujan, ah peduli apa, semangat! Rasa rugi x tgk awal2...

Kejap lps tu, dua2 org tu bgn, agaknya sbb terdengar suara katak panggil hujan kot! Spjg ari kami (Umi Iman) dok berdua je, Abi g keje. 

Bosan thp cipan rsnya...seb baik Iman baik je. Xde nangis pn, xde buat perangai pn, mood baik je...main3 pastu dtg syg Umi...biasa klu mintak syg skit buat derk je...dia rajin syg Abi je. Bg makan, makan je, pastu main, suh baca ABC, jap agi pegi tunjuk2 kt ABC tu, pastu main lg. Umi layan TV je, lipat kain, pastu layan TV lg, tgk Spongebob, Umi yg lbh, Iman x peduli pn. Smpi ptg, Iman baik je, cuma pantangnya sy x blh mengendap tingkap, jap ag merengek suh dukung, nk tgk jugak. 

Petangnya, lps mandikan dia dn solat Asar, cpt2 jengok tingkap tgk Bazar Ramadhan kecik kt bwh. Pandang Iman rs kesian je sbb arini xde kwn, kwn ngan Umi sorg je. Tanya dia, 'Adik nk keluar x?' ...terus dia angguk2. Sejak tu mulalah dia ekori sy, ambik baju dlm almari ikut, pakai bedak kt cermin ikut, pendek kata x tinggal la. 

Call Abi x angkat. Xpela, baik g beli mknn ngan Iman. Dh sprh jln bru Abi call blk ckp otw and suh tggu. Ms tggu ni Iman merengek skit, x sabar dh, maklumla dh nmpk gerai2...puas pujuk, sib baik ada kucing, tnjk kucing ok jap.Kejap pastu bru Abi smpi, g Bazar Blok D, beli ayam percik, air coklat dgn Akok. Oh Iman suka mkn Akok, panas2 tu dia mintak, nk cubit2 pn panas, tiup2 dlu bagi dia. Dh msk mulut, hulur tgn lg, x kira la atas motor ke, atas dukung ke.

Org buka puasa, dia pn sibuk, nak duk ats kerusi gak, bwh2 x main. Jap ag org sudu kuah, dia pn tarik sudu, org amik lauk, dia pegang ekor ikan...aduh...jap ag amik kurma, isap2 skit letak blk dlm bekas....sape nk mkn kurma bekas dia pn x tau. Minum pn nk pegang sendiri, smpi Uwan belikan cawan plastik utk Iman kt umah Ibu (malu Umi tau...lupa beli, dh x g pasaraya).

***sgt x seronok g SOGO, org mcm ulat, dh la malang lupa bw h.phone, lost, seb baik ada syiling, call Abi pki public phone...tp bgs jug, spjng lost tu Abi dukung Iman.
***g JUSCO MID VALLEY best skit, nk salin kencing anak pn senang...



6 Orang Membebel Kat Saya Di sini:

cha said...

merdeka yg sungguh merdeka ya, sama la kita tinggal dgn oni je, budak tau retinya main tak sudah. dia tido kita pun tido, haha...

rasp said...

mmg baik lah iman nie...
senang umi nak jaga sensorang kan...

eT said...

eT pon x p shopping time cuti tuh...penin pale org ramai..nk pilih barang pon ssh..nk bayar lg la ssh..huhu

Iman's Umi said...

ch@: tu la pasal...ingt nk tdrkn dia je, tp klu kita x tdr, mana dia nk tdr. Merdeka tp terkurung dlm rumah sendiri (kononnya lah).

rasp: time2 je kak dia baik, tu yg mcm heran tu, sllu bising je kecuali ms dia tdo je bru lega.

eT: Ha'a...yg lost tu pn sbb decide xnk shopping, nk balik, skali hilang di dlm kerumunan org plak.

Aku Memang BeGiNi said...

tau tak pe..hingat lagi dgn rosni ari tuh, ingat nk berbuka puasa kt atas tuh, tup2 penuh, pas tu pikir plak, kat surau mesti teruk..kene reserved tempat pulak.spi berbuka kat surau, muat2 badan, berbuka tgh org solat, rase cam pelarian..em,,silap kita, time bebruka tu la nyebok gak nk bershopping..selalu jugak kene langgar dengan org2...cian aku

Iman's Umi said...

AMB: Tu ko kena tulah namanya...sape suh jual mahal...ajak berbuka kt Santai, xnk, g SOGO ada kelas kot...aku nk gelakkan ko la...hahahaha

My Love Story

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mari Mengalunkan Zikir...Tenangnya

Related Posts with Thumbnails