Monday, August 9, 2010

En3 yg terpendam

Sbnrnya en3 ni dh didraf pada 5/8/2010 tp x publish2 ats byk sebab-Iman demam, Umi demam, mslh connection internet, keletihan dll. Sbb tu blog x update.

Smlm dekat2 rehat ibu msj ckp 'umi...eman..demam' (dia mmg eja Iman - eman....sebutan pun eman, pastu mmg suka benar guna titik2 tu). Alamak patutla mlm td cam panas je ms bersentuh ngan kepala dia, pastu saya tekap2 lg tgn kt kepala Iman nk rs btl2, skali ok je, x panas pn. So buat kptsn rehat nti ajak Abi ambik Iman bwk g klinik. 

Sblm tu, g pagar dlu teman budak kecik beli makan. Ms ni msj bos ckp g klinik, tkt lmbt plak tggu giliran kt klinik. Skali beliau balas ckp 'ok xpe. Amb off ptg'...wah dlm hati seronok btl. So member tu jugakla tlg off kan laptop, ttp keje2 yg rasanya dh disave sblm rehat td. 

G klinik, nurse check suhu dia, xdela panas sgt 38 degree je. Tp bibir dh pink btl, muka pn pucat. Tp tuannya aktif mcm biasa. Ms jmpa dr, dr tnya berat Iman...sy x ingt, rasanya 9kg lbh....skali dia suh timbang 8.1kg...sy bru teringat, 7.9kg la bkn 9.smthg...isk3...bebel kejap dr tu. Suluh2 dlm mulut dr kata ada bengkak merah skit...pastu dia prescribe je la syrup paracetamol mcm biasa. Sbnrnya ms check suhu td dh nurse tu bg minum syrup tu...ok je Iman minum.
 Budak demam yg x blh duduk diam...nk bekerja je

X tau apa yg dibualkan

Blk kt umah ptg tu suap lg skali ubat tu, sempat sy rasa yg menitik ke tgn, rasa cam manis pahit...uweekk...seb baik Iman telan je...buatnya klu dia berperasaan cam sy, tentu dia luah semua ubat tu. Wlupn dia aktif cam biasa tp ttp merengek2 kt sy...kepala dh x panas tp mgkin x sedap badan la kot. Malam pn sama gak susah nk tidur, dok merengek2, pastu sy gosok2 kepala dia, badan dia, lama2 lelapla dia...sian ank Umi. 

Pagi td bangun wlupn kepala dia panas tp mood dia baik je. Mandikn dia dlu, dh siap pakaikn dia, bg susu, sy g mandi, solat. Dh siap semua bru bg dia mkn ubat...so arini dukung ajela dia, x pakaikn kasut pn...sian org demam...ntah2 demam nk tmbuh gigi x? Skrg dh 1 tahun 2 bulan 12 hari...tp pg td ms mandi, bersihkn mulut dia, xde rasa cam gigi nk tumbuh pn...xpe, tgk lg sehari dua lagi cemana.

Khamis smpi Isnin, bgn pg td kepala msh panas. Bg ubat. Tp plg merisaukn sejak malam sabtu dia batuk2. Arini tghari nk bwk g klinik blk sbb dr aritu dh pesan klu msh demam lps 3 ari, bwk balik ke klinik.Ingt gigi nk tumbuh tp tiap kali mandi, bersihkan mulut, cuba rasa kt gusi dia xde tanda2 pun...xpela. Mkn pn x lalu skrg, pakai seluar asyik nk jatuh je, dh makin kurus dh...risau Umi.

6 Orang Membebel Kat Saya Di sini:

ch@ said...

kalau demam berlarutan, mungkin doktor akan ambil darah dia. mcm cikOni hari tu, smggu tak baik-baik, sudahnya ada kuman dlm bdn. bagi antibiotik paling kuat baru kebah & baik.
get well soon ye umi dan iman.

Iman's Umi said...

ch@: sy pn rs cam2...hmmm, hrp2 cepatla dia sihat n mkn balik...sian tgk cam cekeding dh Iman.

[-suziey-] said...

laaaaa mkn xlalu sbb demam ke? sian iman...

Iman's Umi said...

[-suziey-]: sejak ptg rabu lepas dia dh x lalu mkn...plg byk nasi 2 mulut je, pastu geleng...mknn lain pn xnk, jd bg susu je la, tu pn 2, 3 kali isap letak bru abis.

rasp said...

mmg runsing je kita nie dibuatnya kalo anak tak sihat kan...
hopefully she will recover soon...

Iman's Umi said...

rasp: betul tu...insyaAllah, terima kasih.

My Love Story

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mari Mengalunkan Zikir...Tenangnya

Related Posts with Thumbnails