Monday, August 23, 2010

Bazaar Ramadhan

Hari ni adlah hari ke-13 kita umat Islam berpuasa. Syukur alhamdulillah diberikan umur yg pjg utk melalui nikmat ini. Semoga bertemu lg dengan Ramadhan akan dtg, insyaAllah.

Apa yang sy perhatikan, kedatangan bulan ramadhan mmg memberikan keuntungan (jelas) kepada para peniaga terutamanya di Bazaar Ramadhan. jumaat lepas sempat singgah di bazar dekat Tasik Permaisuri. Sangat ramai manusia di situ. Semua nmpk seronok je...maklumlah berniaga laku bulan posa ni...x kira yg puasa ke, yg x puasa ke, semua pn pakat serbu bazar je. Jln jem kt sini x yah cakap la...parking jd 3 line dh tepi jalan.

Bagi sy, dlm bab membeli juadah berbuka, plg dititikberatkan adlh sama ada penjual tu pakai tudung ke x? Sbb, sgt geli ok sekiranya ada rambut dlm makanan. X kirala wlu rambut ko adlh rebonding cantik beralun guna jari pun boleh tp klu dh msk dlm mknn...uweek...tmbh2 utk buka posa plak.

Bukannya sy kata penjual yg bertudung tu sure xde rambut dlm mknn mereka, tp at least dia bertudung dh blh elak rambutnya berterbangan jatuh. Bg peniaga yg x bertudung, nk kata x sempat mustahil, sbb mekap tebal mata burung hantu sempat je buat....sbb tu wlupn mcm terliur dgn kuih yg dijual tp klu zappp...terpandang penjualnya x pakai tudung...sorry la...


Pastu, klu ke Bazaar Ramadhan, juadah sy asyik sama je, murtabak3...bru skali beli roti john...pastu beli air honey dew...kali ke-3 beli (tempat yg berbeza ye), terkena plak rasa lain je...agaknya dia campur santan bukan susu kot...rasa lemak masin je...x lalu la...saya klu cendol pn buat air gula manis thp manis buah je, dgn santan mmg sy x makan...ini honey dew santan...isk3...xnk beli dh. Yg Iman plak, nampak je air berkaler, sibuk nk jugak...slagi x bagi slagi tu x diam...so letak skit dlm botol dia pastu tambah lg air masak byk skit (Umi tipu)....biar la asalkan berkaler...

Smlm juadah berbuka adalah mee goreng basah...Iman nk mkn sendiri, letak dlm bekas skit, bg sudu...sodok punya sodok letak seurat dua je. Umi pn pakai tgn, sambil dia dok sodok, smbl tu Umi suap...hahaha, msk juga (x sedar la tu). Tp plg seronok klu dia mkn kek batik...hulur je, ngap, hulur je, ngap...puas ati suap, gemar kot...pastu Abi mention dh coklat...ooo bru lah sy perasan, dia gemar sbb rs coklat...mmm...

*** ala, permohonan cuti dh siap isi tp x dimajukn kt bos lg...takut apa sy ni?
*** ibu sllu bekalkn kuih berbuka bl ambik Iman dri rumahnya, sy bru skali bg kt dia, pastu beli je skali...bl nk buat kuih lg? Puteri mandi?

11 Orang Membebel Kat Saya Di sini:

rasp said...

cepat2 lah submit sis...
bila lulus lagik syiok terasa nak raya hahahaha...

Mamma said...

mamma meniaga gak..
tp untung dlm skala kecik jerk haha :p

Iman's Umi said...

rasp: tula...dh bygkn situasi lps dpt kelulusan tu...gembira x hengat...tp ketar tgn nk mensubmitnya...hehehe...

Mamma: Jom niaga hartanah la Mamma, bru untung skala besar...kakaka...ala Mamma tu saje xnk ngaku...tp xpe, at least untung je manjang...nasi kerabu laku, hot kat Param ye!

diyana's heart said...

Salam.. u've been tag for AWARD... please link to my articles: http://diyanaheart.blogspot.com/2010/08/0047-yeay-suka-nya-dapat-award.html

diyana's heart said...

Salam.. u've been tag for AWARD... please link to my articles: http://diyanaheart.blogspot.com/2010/08/0047-yeay-suka-nya-dapat-award.html

diyana's heart said...

Salam.. u've been tag for AWARD... please link to my articles: http://diyanaheart.blogspot.com/2010/08/0047-yeay-suka-nya-dapat-award.html

ammi said...

Iman pandai makan yer..best dapat anak pandai makan ni.

Iman's Umi said...

diyana's heart: wsalam w.b.t, smpi 3 kali remind, ok...dh g tgk, blm amik je lg...nti amik k!

ammi: Dah pandai dah...tu yg best maknya menyuap tu.

eT said...

puasa tahun ni x p lg bazar ramadhan..huhu

Aku Memang BeGiNi said...

wakakakaka, kreatif tul engkau, isu tudung and rambut pun kau alert kan, sennag je nk elak tu, masak sendiri..kalau ade rambut pun dah tentu2 rambut tu kita punya. weiiii, balik raya nanti kau ambik gbr byk2 tau, mau tgk...aku pakat2 nak ambik video klip anak2 sedara aku tuh, diaorang suka benor kalau bab2 tangkap gbr

Iman's Umi said...

eT: Baguslah, kekalkan prestasi memasak sendiri...lg berkat.

AMB: Nk msk sendiri cemana, bukannya reti buat Murtabak sendiri. Yelah, kalau sempat.

My Love Story

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mari Mengalunkan Zikir...Tenangnya

Related Posts with Thumbnails