Tuesday, August 3, 2010

Abg Yie Oh Abg Yie

Dlm 2 arini ade je prob....kesihatan dan juga connection. Hmmm...dri jumaat lps start selsema + sakit kepala, so beli panadol active5, sakit kpl ilang tp idung ttp sok sek sok sek. Ptg beli panadol soluble plak (suka btl Iman tgk buih-buih cinta dlm gelas). Still sok sek lg smpi mlm tu pekena panadol soluble lg 2 biji, anak blom tdo mak bantai tdo, nk bg release cepat.

Esok lusanya, idung da kering tp mcm x ckp laluan utk oksigen je...badan lemah2 je. Isnin install Avira antivirus...skali dh guna dia, dok gaduh plak ngan Blue Cube, asyik block autorun Blue Cube je, guna kejap block, guna kejap block lg. Hangin je. Takat tu je Mukaddimahnya, x kena ngan tajuk, citer bwh ni bru kena ngan tajuk.

Ms kecik2 dlu, sy jd tukang pegi kedai. Teringat lg fist time arwah ma suruh sy beli sekilogram tepung gandum. Arwah ma bagi saya duit RM 1. Beliau siap ajar sy cemana nk bgtau tuan kedai. Tp sy dok confuse...'Ma, sekilo tu seringgit ke?". Beliau kata,"x taulah seringgit ke, 90 sen ke...cakap je nk gandum sekilo". Sy msh lg confuse...tp pergi jugalah ke kedai Abang Yie (x payah lintas jalan, klu kedai Ghana, India kena lintas jalan). Harga dia mmg seringgit, so sy buat kesimpulan sendiri yg

RM 1.00 = 1 kg (untuk semua barang) - ni yg ada dlm kepala otak budak belum sekolah tadika lg.

Sejak hari itu, sy jd tukang pegi kedai. X kira pagi petang siang malam, sy je kena. Dh selamat dh kakak sy. Smpi jiran sy pn mintak tolong sy belikan barang2 keperluan dia kt kedai. Tp best skit sbb dia akn bg upah. Kira penat lelah sy berbayar gitu.

Pada suatu malam, tiba2 arwah ma tersedar yg ubat nyamuk dh habis. Jadi, sy dikerah utk membeli ubat nyamuk plak. Lepas tu ada lg brg2 lain yg disuruh beli. Sy minta tulis semua2 tu sbb sy takut x ingt. Kebetulan mak sedara sy dtg rumah, jd beliaulah yg tuliskn semua2 tu. Sy bw duit dan kertas list barang tu ke kedai. Masa ni sy blm pandai membaca, jadinya sy trs hulurkn kertas tu kepada tokey kedai, Abang Yie.  Kakak sy teman tp dia tggu bwh pokok kt luar kedai.

Abg Yie pn baca nota list barang tu..."Oh Abang Yie...aku cinta padamu". Sy terkejut beruk, kemudian sy pandang muka Abg Yie tu meminta kepastian. Abang Yie baca lg sekali, ayat yg sama.."Oh Abg Yie, aku cinta padamu". Sy rs sgt marah dgn mak sedara sy tu, kenapa aniaya sy camtu? Kenapa tls camtu?  Klu ye pun dia syok kt Abg Yie, napa x dia sendiri pegi kedai? Sy mati2 ckp ngan Abg Yie yg sy ingt ma srh beli ubat nyamuk, yg lain sy x ingt. Agak2 sy dah nak nangis barulah Abg Yie dgn pembantu dia gelak pecah perut, pastu baca betul2 nota list barang tu. Balik rumah sy merajuk, x nk dh g beli kt kedai Abg Yie. Sy rs marah dgn semua org, dgn kakak sbb x tlg sy msk ke kedai sekali. Dgn mak sedara, wlupn dia x bersalah sbnrnya. Dengan arwah ma, sebab suruh sy g beli smpi sy dimalukan.

Tp marah geram tu x lama sbb sy jg jd tukang beli. Tp sejak aritu sy akn jln cepat keluar dri kedai lps byr duit barang yg dibeli. Klu waktu malam, mmg kakak sy temankan. Smpi satu malam tu lps byr duit cepat2 sy keluar kedai dn berjalan straight menuju rumah. Ingtkn kakak sy yg jalan tepi sy, rupa2nya Abg Yie yg usik sy lg. Sy marah lg kakak sy dan soal dia kenapa dia x ikut sy bila sy keluar dri kedai. So dia back up diri dia dgn bgtau Abg Yie dh buat isyarat kt dia suh jln slow2. Dlm hati sy menyumpah seranah je, napelah ko blh ikut ckp dia plak? Bknnya nk tlg adik, tp tlg pekenakan adik lg.

Tp skrg kedai Abang Yie tu pn dh x wujud lg...tanah arwah ma serta tanah2 yg berdekatan jalan semua diambil kerajaan negeri utk memperluaskn jalan. Senangla korang balik raya nti ye, jln dh makin lebar, xde la jem sgt. Kitorg x blk la raya, yela dh tanah tumpah darah dh jd jalan, nk blk ke mana lg (emosional je). Hendakkan kemajuan, jgn libatkn emosi ye, apa kau ingt gov nk fikir semua kenangan pahit manis kau ms kecik smpi besar kt situ? Apa kau ingt gov nk fikir nilai2 estetika tanah tu drpd nilai pasaran tanah tu? Abaikan je la...itulah harga pengorbanan utk menunjukkan kesetiaan.

4 Orang Membebel Kat Saya Di sini:

ch@ said...

hahaha cian kena pedajal, dulu kecik² gi kedai naik beskal, ngn adik. haha syok je, kedainya skrg dah maju. makin besar. kalau naik beskal sesorg mesti kena usik ngn anak jiran, tensen je.

IMAN'S UMI said...

ch@: tu la, asek kena je, kita dlu2 mana reti nk memberontak, x mcm budak2 skrg...ha klu bab usik2 tu tang bagi gelaran yg x suka btl kn?

[-suziey-] said...

hahhhahaha..bestla baca kisah awk..lucu pn ade..senangnya kena buli..msti baik giler dulu2 kan:p

IMAN'S UMI said...

[-suziey-]: Kenangan semuanya tu, kena buli bkn sbb baik tp sbb xde kwn, so nk la kwn ngan kakak, tp nk kwn dgn dia mestilah sggp dibuli oleh beliau dan kwn2 beliau...wooo.

My Love Story

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mari Mengalunkan Zikir...Tenangnya

Related Posts with Thumbnails