Wednesday, July 21, 2010

Perkembangan Iman setakat ni

Setiap pg, selain sedikit susu (lbh krg 2ml, coz buat 3ml pn x  abes)
 Tu la, ms bru 3 bln dh xnak breast feeding....
sekeping biskut menjadi santapan anakanda Umi. 
X kirala biskut apa, biskut Tiger ke, biskut cap Ping pong ke...asal biskutla. 
Kdg klu suh Abi tlg bagi kt Iman, mesti separuh keping je (kedekut tul Abi)....
tp tu pn smpi umah ibu Iman bw, x abes, gigit skit2 atas moto @ keta.

Klu nasik plak, dh pandai, xnk yg blended,
Nk mkn nasik keras mcm org dewasa, bru laju,
Plg tidak pn, nasi tu dilenyek2 ngan sudu (bg mdh hadam skit),
Sayur pn Umi bg potong kecik2 + lauk kecik2 gak,
Maklum ajela, tuan badan ni berlagak cam org besar,
Tp yg sbnrnya, gigi pun blom tumbuh.

Uwan kata Iman suka sgt klu kakak (cucu dia) ada,
Klu kakak x dtg, Uwan tegur pun masam je,
X layan Uwan.
Skrg bestla, anak2 ibu ada, 
Semua pakat gomol Iman, 
Tuan badan sukala mcm tu, 
Ada kwn nk main, terkekek2 gelak.
Sllu klu Umi nk ambik dn dia bru lps mandi ptg, 
X sempat pakai apa2 terus nk terjah Umi, 
Skrg x kisah sgt, rela diperlakukn apa saja,
Kak Qila suh cium, cium, Kak Nurul suh salam, salam,
Umi plak yg jenuh nunggu Iman kt pintu...aduhai anak.

Klu nk ajar ABC, Umi kena nyanyi, 
Seb baik ms kecik Umi hafal lagu ABC tu,
Bila nyanyi, Iman akn terkedek2 ke poster Alphabet tu,
Yg reti dia tunjuk sllunya huruf G...for Grapes...,
Konon2 mcm dia sebutla, ada gak keluar angin dri mulut dia bunyi 'G'.

Yg Alif, Ba, Ta plak, Umi x reti nyanyi,
Coz Umi belajar dri Muqaddam, 
Skali poster tu plak huruf Jawi moden, 
Byk tambahan huruf...cha, nya, vi, pa.

Masa ni x sempat abis baca sbb dia asyik nk tgk gmbr dia
video

Pagi2, bila Iman dh siap,
bru Umi siap2,
Tgh2 Umi pakai bedak, dia dtg ambil lipstick,
Pastu tonyoh2 kt mulut dn senyum,
Seb baik x pandai buka, Klu x abisla conteng  muka tu.
Hmmm...mcm ni la ada anak dara kn?
Masa sy kecik dlu pn camtu, 
Asyik depan cermin sikat rambut,
Tah berapa kali sehari pn x tau.





















17 Orang Membebel Kat Saya Di sini:

ch@ said...

masuk contest wak, contest season 4, kat blog suziey. haha :D

Ibu Iman said...

iman x tumbuh gigi lg ke? nape bg iman mkn biskut tiger? hancur ke? nape x bg baby bites? hancur dlm mulut.. sian die kalo mknn x hadam.. nnt kacau plak sistem pencernaan die

IMAN'S UMI said...

Ch@: Contest apa ye? Awk dh msk ke?

Ibu Iman: Xpe, dia hisap biskut tu, bhgn depan mmg lembik2la dihisapnya. Nmpk je msk byk dlm mulut tp dia gigit hujung2 je.

qellissa said...

Bestnya tgk org ada anak ni, leh tgk perkembangan anak dr dia kecik smpi besar..best kan..=)

IMAN'S UMI said...

qellissa: Ala sedih je bunyi...xpe, nti2 adala rezeki awk tu...insyaAllah...

Aku Memang BeGiNi said...

iman makan biskut? nak ciket..sedap ke, selalu aunti cume mkn mase duk asrama dulu tu biskut tuh...hehe, bile kite leh makan aiskerim md agi eh iman, auntie belanje,rambut tu tlg la kasi sanggul ciket eh,tu je pesanan auntie kt umiiman

IMAN'S UMI said...

AMB: klo ko dkt2 sure dia pelawa ko mkn smbl mendecip kunun2 sedapla biskut dia tu. Yey...dpt gaji nti ko blanje eskrem mcd yo...rambut tu aku mmg sllu ikat, x pun pakai tudung klu keluar, tp ko tau je la tuan punya badan bukan leh tahan, sure dia cabut sbb nk tunjuk rambut curly dia tu. Aku pn heran, gen dri mana smpi begitu kerinting rambut dia. Aku kecik2 dulu siap dendan nk bg kerinting tp x kerinting pn.

[-suziey-] said...

iman xbyk mkn yek..mcm aQeel jgk dulu..lama2 nnti dia aknberubah ikt tumbesaran

IMAN'S UMI said...

Suziey: mst aqeel kurus skjp ms tu kn? Iman pn sama, kwn sy ckp dh kurus, member hubby plak marah bila sy pakaikn Iman legging, katanya dh la anak kurus lg nmpk kurus.

eT said...

kite kene banyak ilmu taska nk ajar anak2..haha
skang ngah praktis lagu2 taska plak..:p
iman sure suka kalo umi dia nyanyi..

IMAN'S UMI said...

eT: Ha'a ye...nk kena bljr blk lagu2 zmn kecik dlu, dh x ingt dh...mmg la Iman suka sgt, siap joget lg, jd nk cover kexpandaian maknya nyanyi, bg tgk Barney & Friends...biar Barney nyanyikn.

momguess said...

xpe kurus pon janji iman sihat kan
heheheh
lagu abc tu best kan
kalau tgh drive pon blh nyanyi2
heheheh

IMAN'S UMI said...

momguess: Dia sihat je...ooo dh tau dah..momguess nyanyi lagu ABC time drive...kekeke...

ch@ said...

cikOni oni pun dah kurus, lagiii la time ni slera mkn dah kurang. nak tunggu dia sht.

IMAN'S UMI said...

ch@: Tula, sian cik oni, kurus nti xdela pipi pau dia...geram tgk budak2 chubby skit, rasa geram je nk gomol.

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

hai salam ziarah

saya perasan awak selalu masuk blog saya. thanksss

anak saya pun tak suka minum susu now umur dh 2 tahun minum susu cuma 3ML percaya tak? ni mungkin dia bf la.

IMAN'S UMI said...

tinie (sorry sy x reti wt simbol rama2 tu):

sama2...Klu full BF ok je, x risau sgt...cuma sorg doc ada bgtau sy klu anak dh pandai mkn mknan lain, dh blh krgkn susu sbb blh elak dri pnykit2 spt eczema dn apetah lg...lupa dh.

My Love Story

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mari Mengalunkan Zikir...Tenangnya

Related Posts with Thumbnails