Monday, July 19, 2010

Penjaja...Malaysian, Indonesian...tension!!!

Baru beli nasi separuh, ikan bilis tamban sepenyepit, telur mata kerbau sebijik + kuah sup = RM 3.00. Mahal betul ye...bibik...bibik...ko baru je kenal RM ko da berlagak jual memahal kt kami warganegara ni. Dulu ko juz guna Rupiah je, skali ko kenal RM, ko ketuk kami ye...tu blm lagi ko kenal USD ke Euro ke...nti ko da biasa ngan RM, ko dh reti guna Rupiah lg, ko mmg la...nk tanya pun jd serba salah dlm situasi harga brg byk naik skang ni...tanya kang sure dia kata semua harga brg dh naik la kak...wlupn dia cuma assistant kepada manja yg x brpa nk manja tu, tp dia pn pandai explain ttg ekonomi Malaysia ni...kt mana2, bersepah Indonesian berniaga, org Melayu berniaga asyik dengki-mendengki, warga asing yg dpt untung. 

Dulu kakak2 sy punyala bertatih berniaga bawang cili kt gerai, smpi blh bukak kedai runcit yg kecik. Lama juga, last2 terpaksa bungkus sbb ada Haji yg buruk perangai g bukak Mini Market berdekatan kami menawarkn harga yg jauh lebih murah. Kakak2 xleh nk murahkn lg sbb untung pn juz 10 sen 20 sen je. The fact is, that Haji dpt brg2 tu sbb org yg hutang dgn dia x dpt byr cash, so tolak brg...meanwhile premis yg bru siap utk dijadikn bengkel kereta dijadikan Mini Market. Semua pelanggan bertumpu ke Mini Market baru.

Lama2, kakak2 dh x larat nk teruskn lg, terpaksa ttp kedai. X lama lps tu, Haji tu pn tutup kedai dia, pastu ada desas-desus dri bekas pelanggan kami bgtau brgn kt Mini Market Haji x berkualiti. Wlupn dh berbulan2 kedai kami tutup tp still ada customer dtg nk beli ajinomoto la, kelapa la...tp apa blh buat, nasi dh jd bubur. yg Haji tu pn, before dia bukak Mini Market tu, dia regular customer juga di kedai runcit kecil kakak2 ni. X tau kenapa hasad sgt smpi memusnahkn mata pencarian org. Ms kedai kakak2 nyawa2 ikan, ada beberapa kali pembantu Haji tu dtg beli di kedai kakak2 ni, sbnrnya utk cek harga je, klu kedai kami lg murah, x lama lps tu harga kt Mini Market tu akn jd jauh lbh murah. Apa yg kami terkilan sgt, nmpk benar Haji nk jatuhkn kedai runcit kecil kami tu, klu dia btl2 nk berniaga, kenapa x teruskn je, dh customer pun ramai bertumpu ke Mini Market dia. 

Itulah, dlm dunia ni, gelaran x melambangkn keperibadian. Ingt tu ye! Kesudahannya, bangsa asing conquer kita. Kita terlopong aje.

3 Orang Membebel Kat Saya Di sini:

ch@ said...

biasala tu, perasaan yg mmg tak boleh dikikis. kat kampung kita pun sama, ramai peniaga kemboja dari peniaga Malaysia.

Mamma said...

tu lah!
kadang bukan pangkat aje
education pun sama..
makin tggi belajar pun ckp mende bodo2 je

*ada sorg kat taman mamma tau :p

IMAN'S UMI said...

Mamma: tu la, klu ckp bodoh org tnya, x sekolah ke, abes klu dh sekolah tinggi tp ckp bodoh cemana pulak ye?! Isk3...Mamma, org tmn mamma tu bc blog x? Kang dia jmpa komen mamma ni...

My Love Story

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mari Mengalunkan Zikir...Tenangnya

Related Posts with Thumbnails