Tuesday, July 13, 2010

Kepulangan Yang Dinanti

Smlm ingtkn blk keje dh leh amik dak tecit, skali smpi msg ckp smpi myb around 6.30 @7 p.m. So terus je blk umah. Cam mls nk salin baju, makan terus pastu sapu umah (debu dh tahap lutut, klu Iman balik mau disapu ngan baju dia).

Kul 6 lbh, ibu call kata dh smpi, ingt dia nk anta trs kt umah, rupanya smpi kt umah dia, suh kita g ambik la. Klu tau camtu, xdela kita blk umah td. Geram gak rasanya, dia yg lewat. (Ibu di sini bermaksud pengasuh, bukan nenek Iman ye).

Walau apapun, g amik gak sbb rindu. Smpi kt pagar, Iman terlonjak kegirangan di balik grill, tggu ibu bukakan. (Dah bukak x reti plak nk langkah turun, tggu org angkt gak).

Balik umah, tgk perangai dia cam pelik je...pening atau blurr sbb jln jauh ke? X tggu lama, ajak bukak baju, trs g mandi. Lps mandi, bru nmpk ok. Makan pn sikit je, makin kurus la anak Umi. 

Ingtkn Iman yg akn tertidur keletihan, tp Umi yg lena dlu. Dia kejap dlm bilik, kejap agi gi luar, pastu msk balik bwk baju2 yg blm berlipat. (Sukati awk la, Umi x larat nk layan, penat). 

Kul 1 lbh sedar balik, tgk2 seluar dia dh basah, alamak bocor plak. Kejutkn bw g bilik air, basuh, pastu nk pakai diapers, dia kacau2 rambut Abi, kejut suh msk tido dlm bilik. (Laa, dia tidur luar rupanya).
Bgn pagi ni ok je. X nangis2. Bagi mkn telur pn cam x lalu je, susu buat 3 ml pn x brapa nk abes. (Heran gak, kenyang ke?) Nk gak bg dia mkn, bagi biskut sekeping, ok la sikit2 dia mkn gak. 

Smpi umah ibu, suh dia jalan masuk. Smpi kt pagar, ibu hulur tgn nk smbut, Iman pusing ke arah motor balik. (Laa...xnk g umah ibu ke?) So, kenala pimpin dia bw ke ibu. 

Keje arini bos xde, tp pepagi x siap sarapan lg dh call meninggalkn pesanan2 hikmatnya. Smlm bru org HR bebel sbb byk kena tlg dia, arini pesanan dia kpd sy adlh mintak tlg lg ngan org HR tersebut. Maunya sy kena tadah telinga dengar bebelan org kt dia...isk3, semoga teballah telingaku.

6 Orang Membebel Kat Saya Di sini:

Mamma said...

ooo ibu tu pengasuh iman ye..igt nenek dia bawak balik kb..kampung ibu kat mana..
nak pulak iman ikut ibu dia balik kg...
kalu mamma kompom pegi amik mc takpon papa mesti cuti kalu mamma x dpt cuti..sian iman tauu ..meh peluk sket..

IMAN'S UMI said...

Hahaha...mamma pn ingt nenek dia ye...kg ibu kt Melaka...blk amik geran tanah kt Alor Gajah. Iman tu ok je dgn sesapa, kecuali nenek dia ngan adik saya. X tau nape, agaknya takut sbb suara nenek garau, pastu tgn pak Sedaranya keras kematu kot. Tu la, lupa nk paksa relakan Abi dia, yg Abi pn diam je x de sifat2 volunteer lgsg nk cuti jaga anak.

eT said...

hehe...pengasuh skang pon nk panggil mak2 kan...

IMAN'S UMI said...

eT: Alang2 anak2 dia pggl ibu...

Aku Memang BeGiNi said...

weiiiii, comel gile kasut die, colour merah yg tak tahan tu....besday iman thn depan auntie hadiahkan kasut colour kuning eh, jgn luper tuntut janji auntie tuh tau..(i love yellow)

IMAN'S UMI said...

AMB: Klu Iman x ingt, aku yg tuntut, kuning mau kuning raja punye...wakakaka

My Love Story

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mari Mengalunkan Zikir...Tenangnya

Related Posts with Thumbnails