Thursday, July 15, 2010

Aku Merinduimu...

Smlm tgh2 jamah nasi goreng kampung, tiba2 henfon berbunyi. Dlm hati mengomel2, sapela yg call sy waktu2 ni...tp still g selongkar beg ngan sebelah tgn cari henfon. Tgk2 kt skrin...oh adikku, lama ko x call, msj pn x, tiba2 call plak. 

Trs jwb panggilan tu...ngok ngek2 la kami (x peduli dah pada nasi goreng kampung, hubby mahupn Iman). Byk yg dibualkn, prob kami sekeluarga, dan akhir skali, dia mintak send gmbr Iman. Nama anak sy pn dia x ingt.
Yg plg tgh adlh adik saya...lain2 adalah anak2 sedara dari 4 org kakak, 
ni bru skit, ramai lg anak2 sedara kami, 
jgn ditanya apa budak depan tu tgh buat, sy pn x tahu



Yela, hanya 2 kali je jumpa, masa lps lahir pastu ms raya. Ms raya tu plak, Iman nangis xnk ngan dia, sbb tgn dia kasar btl. Dlu ms lps kawin, penah dia dtg KL lwt saya sekali, katanya kakak2 lain dia tau dok mana, sy je dia x tau. Tp okla, senang je dia cari, trs jumpa ikut direction yg sy bg. Klu org lain, sesat2 cari. 

Sy kata sy xleh send gmbr tu sbb henfon Samsung, xkn smpi ke Nokia. Sy kata nti sy anta gmbr Iman, bg alamat dia. Tgk2 pagi ni dia anta alamat. Btl2 nk suh hantarla tu. Tgk la nti, dh cuci gmbr tu, sy antarla.

Okla, dia dh berubah skrg. Teringat dia dlu2 mana peduli anak sedara. Dia g main dlm kebun getah semak samun, anak sedara ikut nk main ngan dia, tp dia x peduli pn. Ms sy cuti sem, tgh2 tidur ,tiba2 dengar anak sedara yg kecik nangis..'eek...ekkk..ekkk...' lama btl, sy ingt xde org tgk, trs sy bgn tidur meluru ke luar ke arah bunyi tangisan tu. 

Tgk2 adik saya ada ats sofa dok pandang je budak tu tanpa perasaan smbl tggu ms nk gerak g kerja. Yela, my b dia x pandai angkat baby, tp xkn xleh nk g tepuk2 baby tu ke, pujuk2 sikit ke. x blh? Mmg xde perasaanlah dia tu. Ms tu kakak sy tgh masak kt dapur. Sy smbg tidur lps subuh, mklm la penat sbb bru smpi. 

 Bwh skit dri kwsn ni la tmpt adik sy tu main 
tanpa hiraukn anak sedara yg mengekorinya...mmg semak samun

Kesimpulannya, sy mmg rindukan dia (adik saya tu), tp sy mcm mls nk call sbb dia ni, 4, 5 soalan kita tanya, sepatah je dia jawab, itu tahap rajin, klu dia malas, dia diam je terus, seolah2 kita bercakap ngan batang pokok. Mmg dh masak sgt ngan perangai dia ni.

Anak2 sedara plak, yg sebaya dia atau muda sikit, semua pakat suka klu dpt pakai, pinjam atau memiliki apa2 je brg milik pak sedara diorg. Dari baju, jeans, kasut...ape2 jelah. Klu dpt, sengih2 berlagak ckp, "Uh, kellas la...ni Pok Su bg ko ore...kellas kn?". 

Bukan nk tunjuk gmbr kami, 
tp nk tunjuk geng baju hitam kat blkg tu la 
yg bangga sgt klu dpt brg2 pak sedara dia, terutamanya yg kedua dari kiri tu.

6 Orang Membebel Kat Saya Di sini:

ch@ said...

uiii mcm tu skali ye. skrg dah ok la kan???

rasp said...

masa mendewasakan dia lah tu
~ poyo je ayat i kan hehehehehe

IMAN'S UMI said...

ch@: Yela, anak bongsu, dlu org pakat manjakn dia, mklm lah lps 6 org pompuan, bru lahir dia seorg lelaki.

IMAN'S UMI said...

rasp: Betullah tu, skrg bru ada mulut skit dia tu...poyo pun poyo lah, xde salah pun...hehehe

Mamma said...

yelah!...
makin tua makin terasa perlunya family..
dulu mamma camtu gak
amik ringan je psl relative ni..
tp skang keluarga keutamaan
nak2 sejak jd mak..rasalah sndiri!
pendek kata padan muka!

IMAN'S UMI said...

Mamma: Dia ni jenis independant Mamma, lps arwah ma meninggal, dia mcm hidup dlm dunia dia sendiri, mklm la sblm ni anak manja ma. Sllu ms call bila sy tnya sihat ke? dia akn jwb sihat ke sakit ke mcm ni la aku...means, sakit pening dia pn sesorg gak.

My Love Story

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mari Mengalunkan Zikir...Tenangnya

Related Posts with Thumbnails