Thursday, July 29, 2010

Main kirim-kirim salam

Teringat perbualan dgn kakak sy a long time ago.
Kakak: Ayu, ada orang kirim salam kt ko.
Saya: Sape? (Sapela main kirim2 salam plak ni)
Kakak: Abang Min.
Saya: Abang Min mana?
Kakak: Abang Min la, dia kata ko perasan, lalu depan dia je ko betul2 tudung.
Saya: Hoh melampau ni berani2 ckp aku perasan...Abang Min mana?
Kakak: Hahaha...Abang Min, cerminlah...
Saya: Kurang asam ko, ko mmg sllu kenakn aku...aku akn bls dendam nti.
Bayangkan masa tu saya bru sekolah rendah...nk main2 kim salam plak kn...x logik btl...dah kim salam ckp org perasan. Sy cuba tumbuk kakak saya tu, tp dia ngelak smbil2 gelak2 bodoh...nyampah je nengok.

Wednesday, July 28, 2010

Innit Berwajah Baru

Excited nk guna dri smlm lg sbnrnya, tp pegi2 terjah,terkial2 dok cari ktne nk submit post ni...isk3 smpi ke last klik sana klik sini x jumpa2...rasa geram je ngan Innit ms tu. 

Arini try lg bukak, terjah sana, terjah sini, akhirnya jumpa la...dh jumpa kompius plak mana retrieve nya? xde ke? susah la klu xde, klu retrieve kn senang skit. Terkedek2 tulis tajuk, url, alih2 nmpk plak butang retrieve, terus retrieve je...tang thumbs tu mmg x fhm lg...tggu2 lma sgt dok loading...trus je submit.

Lensa Buruk The Contest

X sia2 ada henset berkamera cap ayam rupanya, satu penghargaan kepada Ti Anne Mohd Yassin (gadis yg sedang belajar kt UMS nun jauh di Seberang Sana) kerana mengadakn contest khas utk kamera cap ayam kat henset..huhuhu.



Gambar dari lensa buruk saya pula




Tajuk foto : Damai di sini
Model Telefon Bimbit : Samsung C5212 (1.3 megapixel)
Slogan : Saya suka blog Lensa Buruk kerana entrinya dihiasi gambar2 menarik disebabkan tuan blog yg berbakat dlm seni fotografi.

Tag kepada: AMB, Ch@, Mamma, Fariza, Wardah
Sila klik sini untuk submit en3 ye.

Bak kata Ti Anne :  
"IT'S NOT ABOUT THE CAMERA,
ITS ABOUT HOW YOUR HEART LOOK THROUGH IT "

Tag Beg Tag

Bukan smart tag, tp tag dri ch@ ttg beg.


Beg yg sedang anda gunakan sekarang dan photo anda bersama beg.
Ni lah beg merah bagak yg diangkut ke sana ke mari.
Xde gmbr bersama sbb xde org nk tlg ambik, nk camwhore pn cam hampeh je jadinya.

Kenapa suka dgn beg itu?
Senang nk campak semua brg Umi dlm ni plus brg2 Iman sbb beliau sungguh besar dan luas, sorok Iman dlm tu pn muat kot!

Pengalaman dgn beg itu.
Hubby kata xyah la beli, sy degil beli jugak, 1st time nk bwk malu giler sbb merah menyala, pastu asek2 bwk dia je, semua blh sorok dlm dia.

Kenapa, perempuan perlu bawa beg ke mana-mana?
Mmg la, tmbh2 ada anak, pampers la botol susu la, ingt rajin sgt ke lelaki nk bwkn semua tu klu x dipaksa? Kdg2 mls bw beg besar2, bw beg purple kecik, sebelah isi I/C mak ngan anak dan duit, sebelah zip lg isi henpon je...sempoi giler!

Pandangan anda bila lelaki bawa handbag perempuan.
Nmpk cam buruk tp bila kena kt batang idung sendiri seronok plak, sbbnya dh krg beban kt situ, biarla dia bwk, tlg menolong isteri yg kesusahan...hehehe!

Bagaimana cara anda utk mengelakkan beg dan anda diragut?
Slh satu cara, suh hubby bwkla....pastu klu naik motor, letak kt tgh2, satu tgn tersarung kt tali beg, duduk rapat2.

Beg atau kasut, mana satu yg anda akan pilih.
Dua2 pun suka...pilih dua2 la.

Tag 5 orang.
AMB, Mamma, Syara, MamaAfzal, Wardah.

Tuesday, July 27, 2010

Dini's 4th Giveaways

Ada undangan giveaway dari ch@ utk sy minggu lps...ni dia...suka lar kaler purple + pink...ch@ mmg rajin ajak sy menjoin contest & giveaway...tenkiu


Giveaway dari Cik Dini 
(tringat sorg schoolmate dlu, namanya pun Dini)

Tiga blogger yg kena tag utk giveaway ni ialah Aku Memang Begini, Mamma, MamaAfzal

Sunday, July 25, 2010

Kisah Blogger Minta Cerai

Arini sblm g loyat (Plaza Lawyatt), menyinggah dlu kedai runcit bwh tgk2 suratkhabar. Tgk Kosmo, terpampang berita ttg seorang blogger wanita publish en3 terbaru beliau ttg perasaannya yg mengetahui suaminya mempunyai perempuan lain dan beliau juga akn minta cerai sblm Ramadhan menjelang. MasyaAllah, terkesima skjp sy...seluruh dunia blh baca cerita tu sbb blog hanya di hujung jari. Sy insaf, mulai hari ni, sy akn lbh berwaspada. Wlupn blog sy berbentuk Personal Life tp InsyaAllah sy x akan publish en3 ttg cerita di dlm kelambu sy. Wlupn kita berkongsi cerita tp x semua akn bc en3 kita dgn niat spt yg kita harapkan. Lgpn perkara2 sebegitu sepatutnya menjadi rahsia kita sendiri. Benda tu blm jadi lg, sy cuma doakn yg terbaik aje kpd yg berkenaan. Semoga kedatangan Ramadhan kali ini memberi seribu makna kpd kita semua. Tgk kt Kosmo Online xde plak.

*** dh pegi ke blog Mamasita-Mamamia sendiri dn baca, Kosmo mmg melampau, benda ni kt frasa pertama dh jelas tp keburukan juga yg disiarkn kt muka depan KOSMO...agaknya bila KOSMO nk siarkn permohonan maaf mereka ye? Wartawan yg rajin bc blog org pastu publish kt suratkhabar dia tu mmg x beretika. Cemana jd wartawan klu x tahu etika kewartawanan ye? xde persetujuan termaklum, tiba2 keluar muka depan. Editor x check ke? Ke main publish je sampah?***

Saturday, July 24, 2010

Kasut Merah Bling-bling Sudah Hilang

Petang Jumaat tu hubby dh call ckp dtg amik lewat sbb nk g Batu 9 beli tomyam. Mimpi apa beli tomyam sampai ke Batu 9? Dekat2 umah kn byk gak org jual tomyam, x pun blh buat sendiri apa tom yam tu. Mmg lewat, dekat kul 6 bru smpi umah ibu nk amik Iman. 

Makcik (adik ibu) tgh riba Iman dkt pintu pagar. Iman tgh main badminton kakak. Punyalah seronok, tak layan Umi pn. Umi hulur tgn pun buat x tau je. Pastu Ibu suruh Kak Qila amik beg Iman dlm umah. Makcik terpaksa ambik badminton sorok, klu x mmg xnk balik la Iman jawabnya. Bunyi2 skit mcm nangis (x kuar airmata pun), tgk Abi elok plak dia sengih. Pastu pakat2 cari kasut Iman. Sy ingt pagi td ms antar Iman mmg sy yg tanggalkn kasut dia dan letak di atas rak. Herannya xde kat situ. Smpi ke bawah rak diorg cari, pakat intai sana sini pun xde. Sudahnya sy kata xpela klu xde. 

Tp mmg sy ingt sgt yg x pakai kasut hari Khamis, sy dukung je Iman. Hari Jumaat mmg sampai2 je umah Ibu saya suruh Iman jalan masuk ke pagar. Ada org berkenan ngan kasut adik kot. Minggu lepas pun sepupu hubby ckp ada lelaki cuba kait2 kasut adik depan umah kitorg. Katanya budak tu tgh mabuk, hisap gam. Gila betul, brp sen ko nk jual kasut anak sy tu? 

Sudahnya sy terpaksa dukung Iman.Berat betul Cik Mek ni, dh la singgah pasar malam lg beli dokong. X sangka Iman gemar sgt dokong. Suap dia pastu sy tnya sedap? Beria2 dia mengangguk kepala. Dh abis satu mintak lg smpi sy bohong ckp abis smbl pusing2 isyarat tgn...fahamlah dia. Yela suap byk2 nti sakit perut cemana. Bak kata orang tua2, sikit2 xpe, buat ubat...hehehe. 

Tp terkilan juga kasut tu hilang sbb jenis boleh laras, kaki Iman blm muat sepenuhnya tp tali dia tu membolehkn kasut tu melekat je di kaki, xdela tercabut tiba2 ke. Tgk la Isnin ni nk tnya ibu kot2 dh jumpa kasut tu.

Friday, July 23, 2010

BABY BIRU CONTEST

Kali ni join contest Mrs. Hilmy plak


Gambar penyertaan: Umi Suka kaler biru ni
...penghargaan skit kt @chik Sarawakian yg hadiahkn...

 Nama: Nik Nurul Iman Binti Nik Zameri
Umur: 1 Tahun 2 bulan


Season 4 - Cute Funny Eating Baby

Penganjur

&

Smlm abi belanja ayam goreng kt umi, umi beli nasi goreng aje. Kekenyangan mkn nasi goreng, umi biar je dlu ayam tu. Skali Iman plak gi hulur tgn mintak ngan abi dia, ambik mkn depan Tv smbl tgk Ilusi, remote pn dia yg control. Tgk berlagak kn? Mcm la dia ada gigi, sudahnya umi juga yg kena gigit kecik2 untuk dia.

Nama: Nik Nurul Iman Bt Nik Zameri
Umur: 1 tahun 2 bulan


"GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON IS 3D2N FULL PACKAGE @ REDANG/LANGKAWI ISLAND & 70PCS 4R SIZE PHOTO SPONSORED BY MALINASIAM.COM"

Thursday, July 22, 2010

Layan Ilusi...tp dlm keadaan sedar

Mula2 tgk cam x peduli sgt...x syok sgt. Lama2 dh tiap2 ari tgk makin berkembang syok plak. Citer ni mmg buat sy btl2 geram nk sekeh je Azhar Sulaiman, pandai btl dia main watak...sllu asyik2 jd org yg ensem, romantik, kali ni watak antagonis plak....kdg2 terkeliru plak suami isteri nama cam nk sama je bunyinya, rizal-liza. Cemana kesudahan citer ni ek...? Muka Diana pn berseri2 je dlm citer ni wlupn time masam, maklumlah seri orang mengandung. Saper tgk citer ni? Sy tau x ramai yg layan citer ni berbanding Adamaya, kn?

My Birthday Celebration Plan for Ken Wooi

Ken's Birthday Theme: Hollywood
(Guests are requested to dress up with this theme via
an exclusive invitation card with Ken smiling face on it!)

Venue: 5 Stars Hotel
  Date: 31st July 2010
Time: 8.00 p.m - 12 mn. 


Welcome banner at the hotel lobby
Banner Maker

Birthday Decorations and Party Supplies

There's a red carpet to let all of Ken guests feel like a star as they walk in

As Ken's guests enter into the party room, they're make sure to jump right into the Hollywood theme.  At the entrance, Ken's guests given the opportunity to take a photo with the Ken Hollywood Award.



Ken guests are encourage to leave birthday wishes on Ken's personalized Hollywood sign-in board.  This is place by the entrance of Ken party so that all guests have an opportunity to leave their best.
Stars will peel and place around the party.  Ken will allow each guest to write their name on a star, so everyone can be a star!
Popcorn balloons and camera balloons will be hang all around the avenue to create Hollywood atmosphere and bring more color to the party. Another thing to make it perfect, bouquets are placed at the entrance, on tables, and for highlighting areas like the dancefloor.

 
Menu


Hollywood birthday cake for Ken is a must. Then, it's come with Pizza, nice appetizers and sweet desserts. Not forgotten, cocktail drink. One more, big hamburger fot the birthday man.

See, Ken really love hamburger



Games and Entertainment

Ken guests given a personalized camera so they can capture all of the dancing and good times that will happen through the course of  the party. Great entertainment is a key to make sure the success of  Ken's party.

 Ken with his GF... ready on dance floor
Guests will be ask to play party games as Charades based on movie themes, and Name that Movie which will be sure to have the crowd laughing all night long. Everyone wants to be a star and here’s Ken's chance to make it happen.  The winners of  games will be awarded, not only will they be the champions but they will always remember as Ken's Hollywood Birthday Party Icon!

Party Favors

Ken will send his guests home with a sweet treat from his party and a scrumptious milk or dark chocolate candy bar with a personalized Hollywood birthday wrapper as delicious souvenir.
Since Ken already given his guests a personalized camera, he also give them a print frame as well. His guests will not only be able to frame their favorite picture but they will also always think of Ken's party!
I hope Ken will enjoy the glitz and glamour of your birthday party! Remember you're the star! 


Last but not least: As I'm invited as a guest (perasannya....), I'll enjoy the party (makan free katakan...) and keep capture all night party as a 'modal' entry for my blog...wakakaka...

My Birthday Present for Ken: Dell Inspiron 13 laptop + New Girlfriend (Wrapped together...wakakaka hopefully he like it!)

Kayonyo den bagi hadiah ni kat Kenwooi...

Happy Birthday Ken...keep inspire us with ur crazy funny en3s.
     This contest organize by KenWooi Birthday Man

GCB is Grilled Chicken Burger



Makan dlm keadaan dendam, x nikmat sungguh wlupn dh start ngan Bismillah. Sblm ni ms promo dia dh try skit, best, nk beli lg dh x jual plak. Skrg kuar blk. Xdela beria sgt nk mkn but since hubby cerita dia mkn GCB (sorg2 je), ati mula memberontak. Beli gak, bagi dia skit je yg lain sy telan semua. Pastu terfikir nape x syok je...yela mkn time lapar, cuba mkn pelan2, sikit2...sure best. Kan Nabi kita pn pesan, mkn tu kunyahlah 40 kali, bru mudah hadam. Erk...rasa bersalahnya.

Moral of the story: Mkn utk hidup, bukan hidup utk makan atau makan utk balas dendam yo!

Wednesday, July 21, 2010

Perkembangan Iman setakat ni

Setiap pg, selain sedikit susu (lbh krg 2ml, coz buat 3ml pn x  abes)
 Tu la, ms bru 3 bln dh xnak breast feeding....
sekeping biskut menjadi santapan anakanda Umi. 
X kirala biskut apa, biskut Tiger ke, biskut cap Ping pong ke...asal biskutla. 
Kdg klu suh Abi tlg bagi kt Iman, mesti separuh keping je (kedekut tul Abi)....
tp tu pn smpi umah ibu Iman bw, x abes, gigit skit2 atas moto @ keta.

Klu nasik plak, dh pandai, xnk yg blended,
Nk mkn nasik keras mcm org dewasa, bru laju,
Plg tidak pn, nasi tu dilenyek2 ngan sudu (bg mdh hadam skit),
Sayur pn Umi bg potong kecik2 + lauk kecik2 gak,
Maklum ajela, tuan badan ni berlagak cam org besar,
Tp yg sbnrnya, gigi pun blom tumbuh.

Uwan kata Iman suka sgt klu kakak (cucu dia) ada,
Klu kakak x dtg, Uwan tegur pun masam je,
X layan Uwan.
Skrg bestla, anak2 ibu ada, 
Semua pakat gomol Iman, 
Tuan badan sukala mcm tu, 
Ada kwn nk main, terkekek2 gelak.
Sllu klu Umi nk ambik dn dia bru lps mandi ptg, 
X sempat pakai apa2 terus nk terjah Umi, 
Skrg x kisah sgt, rela diperlakukn apa saja,
Kak Qila suh cium, cium, Kak Nurul suh salam, salam,
Umi plak yg jenuh nunggu Iman kt pintu...aduhai anak.

Klu nk ajar ABC, Umi kena nyanyi, 
Seb baik ms kecik Umi hafal lagu ABC tu,
Bila nyanyi, Iman akn terkedek2 ke poster Alphabet tu,
Yg reti dia tunjuk sllunya huruf G...for Grapes...,
Konon2 mcm dia sebutla, ada gak keluar angin dri mulut dia bunyi 'G'.

Yg Alif, Ba, Ta plak, Umi x reti nyanyi,
Coz Umi belajar dri Muqaddam, 
Skali poster tu plak huruf Jawi moden, 
Byk tambahan huruf...cha, nya, vi, pa.

Masa ni x sempat abis baca sbb dia asyik nk tgk gmbr dia
video

Pagi2, bila Iman dh siap,
bru Umi siap2,
Tgh2 Umi pakai bedak, dia dtg ambil lipstick,
Pastu tonyoh2 kt mulut dn senyum,
Seb baik x pandai buka, Klu x abisla conteng  muka tu.
Hmmm...mcm ni la ada anak dara kn?
Masa sy kecik dlu pn camtu, 
Asyik depan cermin sikat rambut,
Tah berapa kali sehari pn x tau.





















Nmachi Bayi Ajaib

Bukan bayi albino,
berambut perang,
bermata biru,
berkulit putih,
sedangkn ibubapanya adalah orang kulit hitam.

Gambar dri Harian Metro

Tuesday, July 20, 2010

Harini en3 panas sbb panas ati

Pada sape yg nk baca, sila, tp pada sape yg x mau ambil tau, takyah baca, rugikan masa korang je. X psl2 sy kena hambur oleh bos arini. Dh sy da bgtau, awk sign sblh sini, tp awk xnk dengar, awk keras ati nk sign sblh sana...last2 org kewangan tanak trima, suh print lain dn buat skali lg. Apekejadahnya, salah awk tp awk nk backup diri sendiri punya kesalahan awk g hambur sy plak? Konon mcm salah sy x bgtau....x teliti, kan sy dh bgtauuuuuuuu....hilang ingatan ke? 

Yg sorang lagi tu plak, sbb kau lambatla bos sy asyik marah2 sy padahal sy nk gerak pn kena tggu action ko sbb ko je yg diberi kuasa. Tp ko main2 je. Pastu ko campur adukkan prosedur, sy dh yakin2 kata hantar kt kewangan, ko kata hantar ke Unit Latihan. Sudahnya, org sana kata borang x btl, t.tgn salah. Berkali2 ulang-alik ke sini sana saya arini hny kerana maklumat ko yg x btl tu. Last2, hntr borang yg awal tu jugakla yg sememangnya dh btl tu dan tempat mmg spt yg sy jangka....KEWANGAN...bukan UNIT LATIHAN. 

Sedih btl rasa arini, klu x kerana org2 yg mempunyai kuasa tp x brapa btl dlm penggunaan kuasa tu, tentu sy x dimarahi bos. Sy fhm perangai bos sy tu...semua org pakat ngadu bos sy tu camtu camni, tp sy pendam je, sbb sy mmg dh lalui semua tu dn x minat nk dengar org buruk2kn dia. Tp korang jgnla penaya sy kat bos sy tu. Klu bos nk marah2 camni sbb kesilapan sendiri tp tanak ngaku, dh 2 kali sy kena ni, masuk kali ke-3, rasanya baik ko buat sendirila keje2 bodoh camni. Sy x keje ngan ko pn x pe, drpd makan hati pada kesalahan yg bukan sy cipta.

Monday, July 19, 2010

Penjaja...Malaysian, Indonesian...tension!!!

Baru beli nasi separuh, ikan bilis tamban sepenyepit, telur mata kerbau sebijik + kuah sup = RM 3.00. Mahal betul ye...bibik...bibik...ko baru je kenal RM ko da berlagak jual memahal kt kami warganegara ni. Dulu ko juz guna Rupiah je, skali ko kenal RM, ko ketuk kami ye...tu blm lagi ko kenal USD ke Euro ke...nti ko da biasa ngan RM, ko dh reti guna Rupiah lg, ko mmg la...nk tanya pun jd serba salah dlm situasi harga brg byk naik skang ni...tanya kang sure dia kata semua harga brg dh naik la kak...wlupn dia cuma assistant kepada manja yg x brpa nk manja tu, tp dia pn pandai explain ttg ekonomi Malaysia ni...kt mana2, bersepah Indonesian berniaga, org Melayu berniaga asyik dengki-mendengki, warga asing yg dpt untung. 

Dulu kakak2 sy punyala bertatih berniaga bawang cili kt gerai, smpi blh bukak kedai runcit yg kecik. Lama juga, last2 terpaksa bungkus sbb ada Haji yg buruk perangai g bukak Mini Market berdekatan kami menawarkn harga yg jauh lebih murah. Kakak2 xleh nk murahkn lg sbb untung pn juz 10 sen 20 sen je. The fact is, that Haji dpt brg2 tu sbb org yg hutang dgn dia x dpt byr cash, so tolak brg...meanwhile premis yg bru siap utk dijadikn bengkel kereta dijadikan Mini Market. Semua pelanggan bertumpu ke Mini Market baru.

Lama2, kakak2 dh x larat nk teruskn lg, terpaksa ttp kedai. X lama lps tu, Haji tu pn tutup kedai dia, pastu ada desas-desus dri bekas pelanggan kami bgtau brgn kt Mini Market Haji x berkualiti. Wlupn dh berbulan2 kedai kami tutup tp still ada customer dtg nk beli ajinomoto la, kelapa la...tp apa blh buat, nasi dh jd bubur. yg Haji tu pn, before dia bukak Mini Market tu, dia regular customer juga di kedai runcit kecil kakak2 ni. X tau kenapa hasad sgt smpi memusnahkn mata pencarian org. Ms kedai kakak2 nyawa2 ikan, ada beberapa kali pembantu Haji tu dtg beli di kedai kakak2 ni, sbnrnya utk cek harga je, klu kedai kami lg murah, x lama lps tu harga kt Mini Market tu akn jd jauh lbh murah. Apa yg kami terkilan sgt, nmpk benar Haji nk jatuhkn kedai runcit kecil kami tu, klu dia btl2 nk berniaga, kenapa x teruskn je, dh customer pun ramai bertumpu ke Mini Market dia. 

Itulah, dlm dunia ni, gelaran x melambangkn keperibadian. Ingt tu ye! Kesudahannya, bangsa asing conquer kita. Kita terlopong aje.

Sweet Cute Baby Smile Contest

Lagi skali join contest utk baby ni, selagi anak sy msh baby, selagi tulah join baby contest ...ms siapkn en3 ni, g check syarat2 kt blog penaja dgn taglinenya Aku Yang Sederhana...tp kt blog Baby Ku Cute Collection, bukan sederhana lg...mmg cute btl pakaian kanak2 kt situ. Tmbh plak baju baby girl...dh la anak pun pompuan...seswai sgtla, letak kt Belanja Secara Online Di sini (Blogroll sy), senang nk shopping nti. Aku Yang Sederhana plak letak kt bloglist Blog Yang Patut Dilawati (Bloglist sy), so tiap kali ada en3 baru, senang nk g check.

Berbalik kepada contest ni, penaja adalah:



Bersama 




Gmbr ni Iman senyum ternganga2 smbil pandang kamera..mmg sweet + cute la Umi rasa. Mmg suka sgt gmbr ni. Wlupn background x menarik, still guna gmbr ni gak, lgpn penaja dh pesan, gmbr xleh touch up, mesti ori punya.

Nama: Nik Nurul Iman Binti Nik Zameri
Umur: 1 tahun 2 bulan 
Nama ibu: N.A. Hayatee

Harap2 adalah peluang Iman nk dpt hadiah bagi kategori gegirl duit raya RM50 tu ye...

Friday, July 16, 2010

Blog Walking Vs Loading

2, 3 arini, suka BW tp yg ptg stim adalah bila blog yg dilawati meloading dgn lamanya. Ada stgh wlupn loading lama tp muncul gak tp ada setengah tu lgsg x muncul2 smpi Mozilla Firefox sy ckp :

"The connection has timed out: The server at www.______.com is taking too long to respond". 

Kadang sy tekan la button Try Again...tp still result yg sama. So, xleh lawat jugakla kesudahannya. Jadi kpd pemilik2 blog yg x dpt dilawati, sy mintak maaf ye. 

Aritu sy ada timbang berat bersih blog sy ni, katanya 6.1 sec je utk loading, ok la tu ringan je. Sbb dh byk gak widget2 yg sy buang. Dinding umah pun layout blogspot je. Header je tempek gmbr anak.

Thursday, July 15, 2010

Aku Merinduimu...

Smlm tgh2 jamah nasi goreng kampung, tiba2 henfon berbunyi. Dlm hati mengomel2, sapela yg call sy waktu2 ni...tp still g selongkar beg ngan sebelah tgn cari henfon. Tgk2 kt skrin...oh adikku, lama ko x call, msj pn x, tiba2 call plak. 

Trs jwb panggilan tu...ngok ngek2 la kami (x peduli dah pada nasi goreng kampung, hubby mahupn Iman). Byk yg dibualkn, prob kami sekeluarga, dan akhir skali, dia mintak send gmbr Iman. Nama anak sy pn dia x ingt.
Yg plg tgh adlh adik saya...lain2 adalah anak2 sedara dari 4 org kakak, 
ni bru skit, ramai lg anak2 sedara kami, 
jgn ditanya apa budak depan tu tgh buat, sy pn x tahu



Yela, hanya 2 kali je jumpa, masa lps lahir pastu ms raya. Ms raya tu plak, Iman nangis xnk ngan dia, sbb tgn dia kasar btl. Dlu ms lps kawin, penah dia dtg KL lwt saya sekali, katanya kakak2 lain dia tau dok mana, sy je dia x tau. Tp okla, senang je dia cari, trs jumpa ikut direction yg sy bg. Klu org lain, sesat2 cari. 

Sy kata sy xleh send gmbr tu sbb henfon Samsung, xkn smpi ke Nokia. Sy kata nti sy anta gmbr Iman, bg alamat dia. Tgk2 pagi ni dia anta alamat. Btl2 nk suh hantarla tu. Tgk la nti, dh cuci gmbr tu, sy antarla.

Okla, dia dh berubah skrg. Teringat dia dlu2 mana peduli anak sedara. Dia g main dlm kebun getah semak samun, anak sedara ikut nk main ngan dia, tp dia x peduli pn. Ms sy cuti sem, tgh2 tidur ,tiba2 dengar anak sedara yg kecik nangis..'eek...ekkk..ekkk...' lama btl, sy ingt xde org tgk, trs sy bgn tidur meluru ke luar ke arah bunyi tangisan tu. 

Tgk2 adik saya ada ats sofa dok pandang je budak tu tanpa perasaan smbl tggu ms nk gerak g kerja. Yela, my b dia x pandai angkat baby, tp xkn xleh nk g tepuk2 baby tu ke, pujuk2 sikit ke. x blh? Mmg xde perasaanlah dia tu. Ms tu kakak sy tgh masak kt dapur. Sy smbg tidur lps subuh, mklm la penat sbb bru smpi. 

 Bwh skit dri kwsn ni la tmpt adik sy tu main 
tanpa hiraukn anak sedara yg mengekorinya...mmg semak samun

Kesimpulannya, sy mmg rindukan dia (adik saya tu), tp sy mcm mls nk call sbb dia ni, 4, 5 soalan kita tanya, sepatah je dia jawab, itu tahap rajin, klu dia malas, dia diam je terus, seolah2 kita bercakap ngan batang pokok. Mmg dh masak sgt ngan perangai dia ni.

Anak2 sedara plak, yg sebaya dia atau muda sikit, semua pakat suka klu dpt pakai, pinjam atau memiliki apa2 je brg milik pak sedara diorg. Dari baju, jeans, kasut...ape2 jelah. Klu dpt, sengih2 berlagak ckp, "Uh, kellas la...ni Pok Su bg ko ore...kellas kn?". 

Bukan nk tunjuk gmbr kami, 
tp nk tunjuk geng baju hitam kat blkg tu la 
yg bangga sgt klu dpt brg2 pak sedara dia, terutamanya yg kedua dari kiri tu.

Wednesday, July 14, 2010

World Cup 2010 - Basi already!!!

I never wrote bout WC before except 'the noise outcome from the fanatic WC peoples'....going to 'tadah telinga' every time they scream 'goaaallll'. This is 'basi' en3 which attach together the pics bout WC.

Iman staring at WC Mascott...'apobondolah ni burok bonar, rambut ijau?'

 'May I kick this Giant Jabulani?' said Iman.

 Nothing to do with WC, we're Blue Team...

 Gonna fight the Yellow Team...

 Camwhore...keep discussing the techniques and tactics

Yellow Team satisfied with the terms and conditions

No harsh, erk...which team you, guys? Ghana? Papua New Guinea? 
Hehehe...I'm sure you're not Spain!






Tuesday, July 13, 2010

Join Lucky Draw Plak Dah...

Anjuran RASP ...(x reti nk pronounce ni, tp sy sebut slow2, korang x dengarnye, salah pn xpe) 
sempena birthday beliau hari ni, yg ke berapa x sure tp,  
"hepi besday ye Rasp...smg pnjg umur dn bertambah2 rezeki hendaknya"..




Syarat2nya adalah :-

1) Just copy paste gambar lucky draw tu ke blog uols...

Dah kopi, teh je blm..

2) Buat a simple entri kat blog uols pasal lucky draw ni or nak copy paste syarat2 nie pun ok je...

Mmg simple en3 dn mmg copy paste je syarat2 nie...hehehe

3) Tinggalkan komen kat entri ahkak ni bila dah settle steps 1 & 2 ...

Dh btl2 publish en3 ni sy tgglkn komennya ya!

4) Peserta tak semestinya follower pun, and tak perlu jadik follower i ....

Ah nk follow gak sbb blog dia cantik, kaler purple, sy suker...
5) Peserta haruslah mempunyai alamat di Malaysia ya.....
Plg jauh pn Selatan Thailand je sy penah g, jd jgn risau, kebanyakan masa mmg kt Malaysia...hehehe

Tarikh tutup 28 Julai 2010, 12 tengahmalam
 Nama pemenang lucky draw akan disiarkan pada 30 Julai 2010
3 pemenang akan dipilih.

Kepulangan Yang Dinanti

Smlm ingtkn blk keje dh leh amik dak tecit, skali smpi msg ckp smpi myb around 6.30 @7 p.m. So terus je blk umah. Cam mls nk salin baju, makan terus pastu sapu umah (debu dh tahap lutut, klu Iman balik mau disapu ngan baju dia).

Kul 6 lbh, ibu call kata dh smpi, ingt dia nk anta trs kt umah, rupanya smpi kt umah dia, suh kita g ambik la. Klu tau camtu, xdela kita blk umah td. Geram gak rasanya, dia yg lewat. (Ibu di sini bermaksud pengasuh, bukan nenek Iman ye).

Walau apapun, g amik gak sbb rindu. Smpi kt pagar, Iman terlonjak kegirangan di balik grill, tggu ibu bukakan. (Dah bukak x reti plak nk langkah turun, tggu org angkt gak).

Balik umah, tgk perangai dia cam pelik je...pening atau blurr sbb jln jauh ke? X tggu lama, ajak bukak baju, trs g mandi. Lps mandi, bru nmpk ok. Makan pn sikit je, makin kurus la anak Umi. 

Ingtkn Iman yg akn tertidur keletihan, tp Umi yg lena dlu. Dia kejap dlm bilik, kejap agi gi luar, pastu msk balik bwk baju2 yg blm berlipat. (Sukati awk la, Umi x larat nk layan, penat). 

Kul 1 lbh sedar balik, tgk2 seluar dia dh basah, alamak bocor plak. Kejutkn bw g bilik air, basuh, pastu nk pakai diapers, dia kacau2 rambut Abi, kejut suh msk tido dlm bilik. (Laa, dia tidur luar rupanya).
Bgn pagi ni ok je. X nangis2. Bagi mkn telur pn cam x lalu je, susu buat 3 ml pn x brapa nk abes. (Heran gak, kenyang ke?) Nk gak bg dia mkn, bagi biskut sekeping, ok la sikit2 dia mkn gak. 

Smpi umah ibu, suh dia jalan masuk. Smpi kt pagar, ibu hulur tgn nk smbut, Iman pusing ke arah motor balik. (Laa...xnk g umah ibu ke?) So, kenala pimpin dia bw ke ibu. 

Keje arini bos xde, tp pepagi x siap sarapan lg dh call meninggalkn pesanan2 hikmatnya. Smlm bru org HR bebel sbb byk kena tlg dia, arini pesanan dia kpd sy adlh mintak tlg lg ngan org HR tersebut. Maunya sy kena tadah telinga dengar bebelan org kt dia...isk3, semoga teballah telingaku.

Monday, July 12, 2010

Ku Kehilangan

Sabtu, Ibu call bgtau nk bwk Iman g blk Kg sbb urusan umah on Monday. Klu sy anta Iman  g umah ibu on Monday, sape nk jaga sbb ibu kt kg. 

Sy pn xleh nk cuti Monday sbb ada keje mendesak, arini je bos ada dn beliau nk settlekn benda tu arini jugak. Terpaksa sy berkorban, bg Iman ikut ibu balik kg. 

Blk antar Iman, sy ngan hubby g Leisure Mall, konon nk tgk Predator, skali seat plg dpn je tggl, apekejadahnya nk mendongak 2, 3 jam...x kuasa. 

G mkn A&W...ms ni dh teringt dh kt Iman, sllu tenaga disalurkn utk control dia je. Dh mkn, g Giant, beli brg2 dapur, skali nmpk filet ayam, leh buat mknn Iman, beli juga wlu tuan xde. 

Smpi je kaki lima blok, dh sebak2 kt dada, tahan lg. Smpi umah, siap kemas2 brgn yg dibeli, teresak2 nangis teringat beliau terkedek2 jln, tgk lori, teringat dia main lori, tgk bola, teringat dia tendang bola, tgk bear, teringat dia cium bear...sedih sungguh (baru 2 jam lps hantar Iman umah ibu). 



Lps solat Asar, tggu maghrib, hubby suggest sy g umah kwn coz jap lg dia nk g keje. Trs call Achik ckp nk lepak umah dia. Bermalam umah Achik, x brp nk lena. 

Pagi ni, siapkn semua keje2, jumpa bos bg apa yg dia nk. Tugasan org lain pn sy kena selesaikn jugak sbb org2 tersebut x muncul2. Pendek kata, wlupn xde mood, kehendak dn keperluan bos perlu diutamakn...woooo.

Friday, July 9, 2010

Selasa Yg x Best...Pap Smear + Noristerat+ Doc Sengal

Selasa Rabu x update sbb xde mood, smpi ch@ suh update, Mamma plak bertanyakn en3 baru. dri sy. X de mood satu, pastu keja2 renovation, cat-mengecat, angkut-mengangkut menyebabkn sy kena lepak bilik member, lgsg x best sbb bos dia ada dlm bilik tu skali.Mati kutu dibuatnya. Sblm start citer yg x best tu, tgk la gmbr2 ni, bru blh feel:

 2 org Myanmar, bw bb dgn mengikat kain, 
kain selimut pn jadi gak...antara yg menunggu giliran

Lama sgt menunggu, sempat tgk cara2 ikat anak lagi...
isk3, tragis sungguh smpi menonggeng gitu

G Family Planning Clinic for Noristerat Injection as usual....suggested to do Pap Smear...sy ok aje. Mmg dh lama nk bertanya psl Pap Smear tp tiap kali g, tiap kali tu pulak la lupanya. Menunggu giliran spt biasa...lama btl, smpi hubby tertidur2 kt sofa...kejap2 terkejut sbb sy tepuk. Kmdn smbg lg tdo smpi sy msk bilik doc pn beliau x sedar.

Sebahagian pt ari selasa, klu khamis ramai, 
penuh (ikut ckp kakak register tu), 
mklm la hari utk Myanmarian kn...


Kt bilik doc, asst beliau suh sy baring kt bed, pastu adjust turun skit. Letak kaki cam nk teran bb (padahal x merasa pn part ni ms lahirkn Iman dl, juz imagine la). Pastu doc msk...cong ceng cong ceng ckp ngan asst dia. Spjg masa dok berinteraksi ngan asst dia je, xde interaksi ngan sy lgsg padahal sy yg nk trm rwtnnya. Ada dengar ms dia dok cong ceng2 tu, dia sebut perkataan psikologi...reti sebut tp ko x reti guna psikologi bila treat pt ko...ko mmg saje..

Asst doc yg dh tua tp menjadi pilihan doc utk berbual smpi leka
Tetiba je terasa speculum dimasukkn (tanpa sepatah kata, atau inform sy apa yg dia nk buat, atau mention apa yg sedang dia buat). Sy tertunggu2 kot2 dia nk ckp apa2 kt sy slps tu, tp still camtu gak, pas amik tisu yg berkenaan, dia beredar ke meja. Asst dia ckp, ok dah siap.

Pas bersiap, sy ke meja doc t'sbt, pastu bru dia buka mulut pd sy tny ada pakai apa2 ke skrg ? Kot2 sy pakai IUD ke...sy kata injection pastu sy tny adkah kakak depan x mention benda tu kt fail sy, skali ada pun stated...saje doc tu la 'loklar', x bc fail pt...sy sgt x suka doc yg mls camni. 

Ms bg injection, reti plak bercakap ngan sy tnya 'sakit ke?' 'Pegang sini', 'tggu utk sy'. 

Wlupn dlm hati memberontak geram, tp sy still ucp t.kasih. Skrg2nya, sy sendiri msh ada budi bahasa yg dibudayakn. Heran juga ye, study nk jd doc 5, 6 thn dok baca buku smpi rabun terjojol biji mata, bila jd doc btl2 bc fail pt pn mls...padahal akak depan tu tulis ringkas giler dh, x mcm dlm BHT kt spital, itupn dia mls lg nk baca, x tau la...pastu, x reti bercakap plak...x tau ms posting, houseman diorg cemane...

Thursday, July 8, 2010

Terrorist?...No lah!

Mlm tadi Iman mengganas (huh ayat cam merujuk terrorist plak...x la). Mls nk layan beliau tgk TV coz sure dia akn tekan button off, pastu sengih2, baik x yah tgk TV. Potong stim je tgk TV ngan Iman, kecuali kartun POCOYO weekend tu, suka sgt la dia, tah ape yg best kartun tu pn, x tau la.

So, g peram beliau dlm bilik, hrp2 cepat tido. Dia blom nk tdo lg kot sbnrnya sbb ms amik umah ibu, muka cam bru bgn tdo je. Maka, aktiviti memenuhi masa lapang ialah bergolek ke sana ke mari ats tilam. Sekali bergolek, kepala keras dia m'hantuk bibir saya, adui sakit. 

Pastu air liur rs cam masin darah. Skali bukak lampu, telek kt cermin, mmg pecah bibir Umi, Iman kerjakan. Rasa cam nk jerit marah beliau, skali x jadi plak sbb beliau sengih2 je ats tilam. Klu Umi jerit marah pn, bkn beliau fhm situasi tu, ntah2 pk napela Umi Beliau menjerit x tentu pasal ni. 

Mlm tadi, cam nk peduli plak ngan bear besar tu, cium2, peluk2. Bgn pagi ni, mcm biasa tunjuk2 apa2 ats meja (sign nk roti atau biskut la tu). Bagi roti, kedek2 g makan depan TV. 

Tiba2 hulur2 roti kt mulut bear, pelawa bear plak. lama juga sy perhatikn, skali kesian so sy ckp, "Dia x nk". Barula dia mkn balik roti tu. Xde gmbr Iman ngan Bear Besar, malula nk amik, Bear Besar kaler putih tp dh jd hitam dh. So, letak gmbr Iman cium 'kakak' je la. 

*Kakak, pggilan kpd patung cam Barbie ni, yg sllu dipatahkan kakinya oleh Iman.





Monday, July 5, 2010

Sy nk belanja tgk movie

Sebut psl movie, teringat 1 of my friends, g tgk movie pakai high heel, pastu beli pop corn. Tgh2 dok cari tempat duduk, tiba2 tersadung plak. Abis pop corn menghujani org depan...isk3...tragis sungguh, hari yg malang buat org depan. Seb baik org depan jns manusia yg cool, klu x sure x dpt mkn pop corn, tp mkn maki plak. 

So, x yah bersusah payah demikian rupa utk tgk movie, even beli tiket pn x yah. Skrg sy belanja anda tgk movie ari minggu ni. Beliau tgh berusaha bercakap sambil memuji kecantikan langsir Umi. Oh tenkiu dear.

video

video

Friday, July 2, 2010

Season 3 cute Baby with Toy contest

Tetiba je join season 3 nye, yg season 1 & 2 x join. Halal la ek.
Kebetulan ada gambar yg diambil pepagi hari oleh Umi.
Ini berikutan rungutan kwn beliau yg beria2 nk tgk gmbr Iman bermain ngan toy yg dihadiahkn oleh beliau.


Penaja contest ini adalah:

Penaja bersama:

Gambar penyertaan:
Nama: Nik Nurul Iman
Umur: 1 tahun 1 bulan

Syarat2 penyertaan boleh rujuk PENAJA
"GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON IS 3D2N FULL PACKAGE @ REDANG/LANGKAWI ISLAND & 70PCS 4R SIZE PHOTO SPONSORED BY MALINASIAM.COM"

Tag Ibu Iman kepada Umi Iman

Klu mgikut Ibu Iman, sy ni kiranya bertuahlah sbb ditag.

1: Anda mesti beri pujian pada pemberi award ni.
Terima kasih byk2 buat Ibu Iman Madihah sbb tag Umi Nik Nurul Iman ni...kekeke...
2: Sila beri award kepada 10 blogger yang lain
Nk tag kaum2 ibu je (penghargaan utk kaum ibu)... yg single mingle klu nk buat, silalah buat jugak ye....
  1. Umi Oni
  2. Mamma Kimi
  3. Mama Atin
  4. Mamma Mencah (MR)
  5. Mummy Ixora & Ivana
  6. NiD's
  7. Whitey Mommy
  8. Mummy Pinky
  9. Ibu Dania
  10.  Mama Aqeel
3: Anda mesti memberitahu kepada 10 blogger ini
Baiklah...sy akn bgtau
4: Bagaimana anda boleh digelar blog yang best and great? 
Sy  x tau...nk edit2 pn x brape nk reti...inikn plak nk jd best and great!

ISTIGHFAR

Salam pagi jumaat...arini nk kongsi2 pgthn ttg istighfar. Wlupn ramai dh tahu, tp xpe, juz sharing.

Manusia merupakan makhluk yg serba lemah dan tidak lepas drpd melakukan kesilapan dan dosa pada saban ketika. Allah s.w.t dgn sifat-Nya yang Maha Pengampun, Pengasih dan Penyayang membuka peluang untuk memohon keampunan pada setiap waktu dan di mana sahaja mereka berada. Allah berfirman yg bermaksud:
Dan mohonlah ampun kepada Allah, sesungguhnya Dia Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.
(Surah al-Muzammil:20)
Makna Istighfar
Menundukkan hati, jiwa dan fikiran terhadap Allah dalam memohon keampunan atas segala dosa serta kesilapan yang dilakukan.

Hikmah Beristighfar
1-Menghidupkan jiwa yang resah kerana dosa
2-Mendekatkan diri kepada Allah
3-Meningkatkn ketaqwaan diri
4-Membanteras tipu daya syaitan, yang selama ini memerangkap manusia dengan dosa
5-Memperolehi kemuliaan dan anugerah Allah s.w.t dalam hidup dunia dan akhirat
Keampunan Allah s.w.t terhadap hamba-Nya adalah dengan terlaksananya amalan taubat dan istighfar. Kedua-dua amalan ini saling lengkap melengkapi untuk memastikan Allah s.w.t mengurniakan kita keampunan. 

Syarat Istighfar / taubat
1-Meninggalkan maksiat
2-Menyesal atas maksiat yang telah dilakukan
3-Berhasrat tidak akan mengulanginya lagi
4-Memperbanyak ibadah dan berbuat amal kebajikan seperti bersedekah, memberi makan kepada fakir miskin dan lain-lain
5-Mohon maaf jika melibatkan orang lain

Oklah, setakat ni dulu, lain kali smbg plak dgn masa beristighfar dan lafaz istighfar. Ada byk lafaz yg kita blh amalkn.

Thursday, July 1, 2010

Pelakon Winter Sonata Mati Bunuh Diri

Wlupn pernah tgk secara x serius (2 thn lps kt 8TV), tp sy x brape kenal pelakon2 Winter Sonata. Ni klu tnya K.Mai (kwn sy yg mmg jatuh hati ngan drama ni), sure dia tau. Sesuai plak ngan tesis K.Mai, commit suicidal attempt. Tp ni btl2 bunuh diri dh, xde attempt2 lg.

Sama2 tgk ngan beliau tp sy smbil makan la, smada terlewat balik kelas ataupn lmbt siapkn makan. Beliau akn tgk dgn feeling seolah2 beliaulah actressnya. Sy plak akn tgk dgn feeling makan tp x menghayati. Mmg xde perasaan. 
Dah abis nonton, tgk berita lak, kul baper bru start study?



 Park Yong-Ha, kenal x? Kt KOSMO kuar berita ni. Bunuh diri dgn alasan tertekan dgn tekanan kerja dan juga tanggungjawab menjaga bapa yg kanser perut. Abes tu, pasni, sape lak jaga bapa dia ye. 

Pesanan penaja: Bunuh diri haram di sisi Islam.

Bagi sesiapa yg mmg tangkap cintan ngan drama ni, bleh x bgtau sy adakah dia hero drama tersebut atau apakah wataknya. Nk cb recall, kot2 la leh terbayang2 balik apa yg ditonton 2 thn lps.

PnD @ Pneumococcal Disease

Hari ni nk bercakap psl kesihatan. Sbg seorg ibu, sy rs info ni berguna utk kita memastikn anak2 kita bebas dari sebarang penyakit. X sure lg ada gmbr ke x. Tp xpe, membaca kan amalan yg mulia. Baca jela xde gmbr pun.

Penyakit Pneumococcal atau PnD
Jangkitan pneumococcal boleh menyebabkan jangkitan telinga, jangkitan sinus, pneumonia, jangkitan darah (bacteremia), dan meningitis (jangkitan pada bahagian yang menutupi otak). Streotococcus Pneumoniae juga dikenali sebagai Pneumococcus menyebabkan penyakit Pneumococcal. Pneumococcus boleh didapati dalam nasofariks normal orang dewasa atau kanak-kanak. Ia boleh berjangkit dari seorang kanak-kanak kepada kanak-kanak lain dalam titisan yang dilepaskan ke udara akibat bersin atau batuk. Pneumococcus boleh menyebabkan meningitis (jangkitan pada garis otak atau saraf tunjang), bacteraemia (jangkitan darah), pneumonia (jangkitan pada paru-paru) juga otitis media (jangkitan pada telinga tengah).
Meningitis (jangkitan pada otak atau saraf tunjang) boleh menyebabkan ketidakupayaan serius dan kekal termasuklah hilang pendengaran, lumpuh, terencat akal dan kematian. Simptom-simptomnya termasuklah demam, lali atau lesu, muntah-muntah dan kekejangan kaki atau leher.

A severe case of meningococcal meningitis in which the petechial rash progressed to gangrene and required amputation of all limbs. The patient, Charlotte Cleverley-Bisman, survived the disease and became a poster child for a meningitis vaccination campaign in New Zealand.
(Sumber: Wikipedia, Google)

Bacteraemia (jangkitan darah) berlaku apabila bakteria memasuki aliran darah dan menyebabkan jangkitan pada darah. Ia boleh merebak menjadi meningitis. Simptom-simptomnya termasuklah demam, meradang dan nafas tercungap-cungap.
Bacteraemia occurs when bacteria get into the bloodstream.  Bloodstream infection is also sometimes called septicaemia, which implies greater severity/clinical significance.  A wide variety of bacteria can cause bacteraemias, the two most common being Staphylococcus aureus and Escherichia coli.
Photo: Janice Carr / CDC
(Sumber: Google)

Pneumonia (jangkitan pada paru-paru) adalah satu daripada penyakit yang sering berlaku akibat pneumococcus. Tempoh pengeraman adalah pendek, dari 1 hingga ke 3 hari. Pesakit akan mengalami demam, batuk, mengeluarkan kahak, menggigil, sesak dada dan nafas yang pendek.

A chest X-ray showing a very prominent wedge shaped pneumonia in the right lung.
(Sumber: Google)

Otitis media (jangkitan pada telinga tengah) juga boleh disebabkan pneumococcus dan juga sebab-sebab lain. Simptom-simptomnya termasuklah sakit telinga, demam, dan seringkali telinga tersentak.

The tympanic membrane (eardrum) as it appears in someone with acute otitis media
(Sumber: Google)

Kanak-kanak di bawah 24 bulan mempunyai risiko paling tinggi terhadap PnD berikutan tahap kitaran antibodi pneumococcal yang rendah.

Oleh kerana 60 peratus kanak-kanak adalah pembawa pneumococcus, kanak-kanak yang menghadiri pusat asuhan kanak-kanak lebih mudah dijangkiti kerana meningkatkan pendedahan kepada bakteria tersebut dalam pusat tersebut.

Kanak-kanak dengan status imunisasi yang lemah atau kurang antibodi, berkaitan penyakit seperti HIV juga berisiko tinggi.

Bagaimanakah anda boleh melindungi anak-anak anda daripada PnD?

Amalkan kebersihan di rumah dan di pusat jagaan kanak-kanak. Basuh tangan dengan bersih, buang tisu yang telah digunakan, elakkan kanak-kanak daripada berkongsi cawan, sudu dan memastikan barang mainan sentiasa bersih. (Yang ni sgt basic, kn? Sure ibu2 blh buat dan sentiasa buat pun, kn?)

Kaedah paling berkesan untuk mencegah PnD adalah memberi imunisasi kepada anak-anak dapat menghindar daripada pneumococcus. Mereka yang telah dijangkiti pada masa dahulu hanya mendapat tahap imuniti yang terhad yang tidak berkesan untuk melindungi mereka daripada jangkitan seterusnya. (Yg ni kena discus ngan doc, sbbnya vaksin ni bkn free).

Adakah PnD boleh diubati?

Ya, termasuklah pengesanan awal dan mendapatkan ubatan dengan kadar segera. Ini kerana PnD berkembang dengan cepat dan penangguhan rawatan akan mengakibatkan kerosakan kekal.

Cabaran adalah pada tahap bayi kerana simptom-simptom sukar dikenalpasti atau dikesan pada umur yang terlalu muda.

PnD dirawat dengan antibiotik. Malangnya, adakalanya antibiotik tidak memberi kesan yang cepat atau penyakit berkembang terlalu cepat menyebabkan kesan kerosakan akibat pencerobohan PnD tidak boleh dielakkan. Lebih membimbangkan, pneumococcus membentuk halangan kepada banyak jenis antiobiotik, menjadikan antibiotik-antibiotik tersebut tidak berguna. (Sbb tu klu makan antibiotik mesti smpi habis, jgn sihat skit dh xnk mkn antibiotik).

Pencegahan: Bagaimanakah vaksin Pneumococcal bekerja?

Vaksin pneumococcal dibuat daripada lapisan luar bakteria diubah bentuk kepada protin khas yang direka untuk permulaan penghasilan antibodi bayi tanpa menyebabkan jangkitan penyakit tersebut kepada bayi.

Ia membantu tubuh bayi untuk merancang sel-sel khusus yang boleh melawan pneumococcus apabila bayi tersebut terdedah kepadanya nanti.

Sehingga kini, vaksin yang ada untuk melindungi PnD invasive adalah vaksin 23-valent Pneumococcal Polysaccharide.

Walaupun begitu, vaksin ini tidak berupaya untuk mendorong tindakbalas imun yang sesuai pada bayi dan kanak-kanak di bawah umur 2 tahun.

Dengan menggandingkan lapisan gula Pneumococcal kepada protin khas, satu vaksin Pneumococcal baru berupaya mendorong penghasilan antibodi-antibodi bayi kurang dari 2 tahun. Ia juga mengaktifkan memori sistem imun.

Imunisasi awal melindungi kanak-kanak daripada mendapat PnD dan semua akibat komplikasinya, termasuklah kematian.

Kenapa Vaksin itu penting?

Sebagai Imuniti Populasi (Herd Immunity)
Apabila sejumlah populasi menerima vaksin untuk menghalang pneumococcus, bakterianya dibasmikan (eradicated) daripada saluran udara bahagian atas. Ini mengurangkan peluang penyakit disebarkan atau menjangkiti individu-individu yang tidak mempunyai vaksin. Fenomena ini dikenali sebagai Herd Immunity.

Vaksin adalah perkara yang menguntungkan dengan menghalang penyebaran penyakit. Lebih sedikit kanak-kanak yang ketinggalan sekolah dan ibubapa tidak perlu cuti kerja untuk merawat anak-anak yang sakit.

Okla, smpi takat ni dulu, nti kita smbg lg psl vaksinasi, transmisi, rawat dan cegah plak.

My Love Story

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mari Mengalunkan Zikir...Tenangnya

Related Posts with Thumbnails