Tuesday, June 15, 2010

Sepetang di Jabatan Rekod

Nk share info sbnrnya, yg sy dengar secara x sengaja. Tgh2 seksa menyiapkan CP smlm kt bilik kajian Jab. Rekod tu, dtgla seorg doc. Bising2 tnya org jbtn rekod ttg fail pt yg beliau nk pinjam bw naik ke wad. Wlupn agak bising2, apa yg menarik perhatian sy adlh suara dia, jns lelaki lembut gitu. Bukan lembut mcm sotong, tp ckp yg lemah lembut tu. Sukalah sy dengar.

Bila org rekod dh jmpa fail yg dia nk, org rekod minta doc tu isi 1 brg, brg jaminan la kot. Tgh2 doc tu isi, maka org rekod menyuarakn 1 soalan. Soklan dia lbh krg mcm ni la..."klu dia tls Meningitis tu, maknanya ada AIDS ke, doc?". Nk tergelak gak sy, tp tgh struggle isi CP dn membelek fail yg tebal tu, nk cpt siap sbb nk ke toilet plak. 

Doc yg penuh berdedikasi tu menjawab, " x semestinya...tp klu org tu mmg ada AIDS, adalah kemungkinan dia ada Meningitis sbb tahap rentan tubuh dh rendah, mudah terdedah kpd jangkitan kuman" (ayat ni tlh sy ubahsuai ikut kefahaman sy sbb sy x bw voice recorder, so sy x ingt sebijik2 ayat doc tu, cuma ingt rumusannya je).

Org rekod tnya lg, "abis tu knp mayatnya diorg bungkus siap semua?". Dlm otak sy ms ni dok rumus2, ooo...mestilah encik ni ingt org tu ada AIDS sbb mayat org tu siap dibungkus oleh pihak hospital. 

Doc menjawab dgn suara lemah lembutnya yg menarik sy utk turut dengar, " ooo...x semestinya org tu ada penyakit AIDS, mgkin dia ada penyakit lain yg mudah berjangkit, jadi utk elakkn penyakit dia tersebar dan menjangkiti org lain, mayat dia dibungkus".

Org rekod tu menjawab, " ooo...gitu".

So kwn2, itulah info yg sy nk share. Jgn mudah berburuk sangka kata si polan tu ada AIDS, sbb tu mayat dia kena bungkus. Sebenarnya, byk lagi pykt2 lain yg mudah berjangkit dan mayat terpaksa dibungkus utk mengelakkan penyebarannya, contoh yg doc tu bagi adalah H1N1. 

Teringat dulu seksanya nk menyatakan kebenaran bila seseorg itu disahkn +ve RVD. Mula2 bgtau, terkejut beruk dia, 'doc x bgtau pn'...dia kata, menangis di depan saya, pastu korek punya korek, dia ceritakn hal sebenar dlu pernah melanggan pelacur di Selatan Thailand. So, nk buat cemana, nk menyesal pn x guna, ubah cara hidup dan jaga kesihatan je la and be +ve.
Mood: Keletihan dan kelesuan, x cukup tidur sbb Iman dera mlm tadi. Bangun pkl 2 pagi, pkl 4 pg bru dia tidur. Klu x kacau org xpe, ini panjat sy, panjat Abi, baring sesukati smpi kepala dia kena tulang belakang sy, sakit btl. Pastu menangis plak beria2 bila kami x layan dia main. Ibu ckp jadi musang ye x tido mlm...Iman bantai angguk je, buat kami semua tergelak.





(Kiri) Time senyum camni, suka je Umi, tp klu time buat perangai cam mlm td, rasa nk sekeh je....(Kanan) Tgh main lori kren yg dibelikan oleh Abi. Apa motif Abi bagi anak pompuan dia main lori kren pn Umi x tau.

2 Orang Membebel Kat Saya Di sini:

[-suziey-] said...

hai.salam ziarah...sorry for the late feedback..smlm mmg bz..ok pasal list tu..tu adlh utk giveaway kita..bukan utk contest..awk xde tinggalkan link utk giveaway kan..sbb tu xd nama dlm list..utk contest chocolate tu mmg dh listed..dont worry nnti sy akn publish list of contestant..

IMAN'S UMI said...

Suziey: wsalam...sy dh bc kt en3 bru awk td...hehehe, kamikn newbie....cemanalah blh confuse giveaway ngan contest? Rupanya awk ni rajin bagi hadiah ye...anjur tu, buat ni, pttla follower ramai...sure duit nuffnang byk.

My Love Story

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mari Mengalunkan Zikir...Tenangnya

Related Posts with Thumbnails