Friday, March 19, 2010

Iman Membaca di Subuh Hari

Pagi ni Iman rajin membaca, maklumla baru dapat buku. Semalam ada pasar malam kat bandar tun razak, since sy tgk dia rajin sgt nk membaca (suka kacau bahan bacaan kita bila kita membaca), saya belikan dia buku tebal ni. Wlupn blm pandai, at least she can learn something, tgk gambar pn jadila, smbl mulut kumat-kamit. Saja nak bagi galakan sbb saya dulu pun masa kecik2 (belum sekolah lagi) kakak saya dah belikan buku mewarna, menulis (buku latihan yg sambung2 titik tu). Nak tanamkan minat membaca pada Iman.

video

Sunday, March 7, 2010

Bercuti ke Kalumpang (Cuti-cuti Malaysia)

Kami berlima (Iman, Saya, Abi Iman, Achik & Rosni) bercuti di Kalumpang kali ni, sempena cuti Maulidurrasul, nk release tension la katakan. Kami dah book chalet sebulan awal, tp apakan daya, hanya chalet kelicap je yg msh kosong, yg lain fully booked. Jauh jugalah dri main entrance ke chalet Kelicap 3 kami tu, siap kena daki bukit lg.

Rosni cuba pangku Iman tapi masa ni Iman dah x berapa nk main, meragam nk tidur, gambar pn blurr, ingt nk ambil skali lg tp dah x boleh...



Ini adalah gambar malam 26 Feb, selepas mandi sungai. Iman keletihan naik bukit + kesejukan air sungai Kalumpang. Teringat mcmana eratnya pegangan dia pada saya bila terkena air sungai yg sejuk, tp x pulak menangis.



Iman bangun subuhnya, tah cemana masa selongkar beg dia dpt berus gigi saya, x boleh nk rebut nnti meraung plak di subuh hari, so pujukla elok2



Iman get ready nk mandi, Abi tolong tanggal baju, mandikannya? sayala jugak. Wlupn sejuk, Iman mesti mandi pagi, dah biasa klu x msti bunyi2 x selesa.




Iman menemani Abi yang nk mandi sungai sblm balik.



Abi Iman mandi dgn seronoknya dlm sungai tanpa buka baju, malu katanya, tp semalam bleh plak buka, x malu pun...



Dah siap pun Abi Iman mandi, bolehla balik ke bilik atas bukit nun Kelicap 3.























Bergambar kt batu belah batu bertangkup (tipu je), tp batu ni ada terbelah di tengah2, mcm batu belah batu bertangkup.



























Curamnya bukit ni, daki dgn bawa beban seberat 7Kg (Iman la tu) mmg mengah sesangat, kalaulah ada escalator....


























Iman kepenatan slps daki bukit, landing dulu main2 sementara kami kemas2 barang


















Auntie Yatie tlg jga Iman sementara Abi dgn Umi kemas barang2.



















Manala Iman boleh dok diam kt pangku, msti nk tlg Umi ngan Abi berkemas gak, kesian auntie nya.



















Auntie Rosni turun dr loteng, hmm...hebat gak dia, xde masalah memanjat tangga loteng yg curam tu. Mulanya plan kami yg dok atas, sekali Rosni ckp kesian dekat Iman, so dia n Achik dok atas, kami sekeluarga kat bawah.


















Sempat lg kami berbuai2 dlu, sementara Achik n Rosni dah ke depan tggu kt pagar, kalau x boleh ambil gambar bersama




























































































Akhirnya Iman tertidur keletihan di pangku saya dalam perjalanan pulang, bayangkanlah bangun subuh, slps sy solat subuh dia tidur sekejap, x sampai setengah jam bangun lg n x tidur2 smpilah dlm keta (pukul 12 lebihla sbb check out pkl 12).

Monday, March 1, 2010

Maulidurrasul dan Kisah Sedih

Sempena cuti Maulidurrasul, saya sekeluarga (Me, Iman & Hubby) serta 2 rakan karib (Achik & Rosni) bercuti sehari di Kalumpang Resort & Training Centre, Kuala Kubu Bharu. Sepatutnya awal lg (cuti tahun Baru Cina) tp chalet fully booked, so terpaksalah guna masa cuti kali ni. Xdela beria sangat mandi sungai or main air coz chalet kami pn dapat yg hujung2 n atas bukit, penat nk turun naik. Cukupla sekali mandi sungai tengahari 26 Mac tu, pastu duk kt bilik tgk jurnal ttg junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w (selawat ke atas baginda). Gambar2 x banyak, juz ambik gambar Iman je. Nanti2 upload. Susah skit coz puting Iman tertinggal, tidur kejap2 nangis. Nasib baik dia x demam wlupn kena air bukit yg sejuk sangat2 n kena hujan gak masa tu.

Yang sedihnya, kami sempat singgah di Batang Kali sebab Rosni mahu singgah rumah mak ayah angkatnya. Ok juga kawasan Batang Kali ni, macam seronok pula. Tapi kami x tahu pun di sini ada anak kecil yg terseksa didera sehingga mati (waktu ni stesen radio x ada, klu x mungkin boleh dengar berita radio). Sampai balik rumah n buka internet tgk kosmo, metro online baru tahu ttg kesiksaan adik Syafia Humairah Sahari yang disepak terajang oleh teman lelaki ibunya. Kelakuan itu tidak boleh dimaafkan, sangat kejam, qisas je lelaki durjana @ Abg Mat x guna tu. Sy buka beberapa website ttg berita ini, memang ramai yg confuse ttg status maknya yg masih isteri org ttp boleh ade teman lelaki. Bayangkan, sudah kenal teman lelaki 6 tahun. Suami berada di penjara sejak 2006 (maknanya dah 5 tahun). Adik Syafia baru berumur 3 tahun. Ada lagi bayi berumur setahun setengah. Jadi, Syafia anak siapa and baby kecik tu anak siapa? Pelik juga sebab ramai yg tahu mak Syafia dengan drebar teksi ni bersekedudukan atau menjalin hubungan dah lama and drebar teksi siap boleh main bola dgn org kg (komunikasi langsung)tetapi tidak seorang pun org kampung yg buat laporan kepada MAIS atau pejabat agama islam utk menghindar dari perkara yg tidak diingini (zina @ kelahiran bayi luar nikah). Kebanyakan membuat kesimpulan bahawa inilah tanda2 keruntuhan akhlak ummah. Semakin lama kita semakin tidak peduli pada apa saja sekiranya kita tidak terlibat dalam hal tersebut, mengikut sangat pepatah jangan jaga tepi kain orang, padahal ia melibatkan nyawa. Sekurang2nya pemergian adik Syafia sebagai satu hijab, tidak lagi perlu terlibat dengan kancah dosa yg dimulakan oleh ibu bapanya. Al-Fatihah utk adik Syafia, semoga rohnya tenang di sana.

My Love Story

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mari Mengalunkan Zikir...Tenangnya

Related Posts with Thumbnails